Raspisan poziv za program podrške privatnom sektoru

08.02.2016. 13:41 / Izvor: Akta.ba
Raspisan poziv za program podrške privatnom sektoru

Cilj ovog programa je podržati realizaciju aktivnosti koje vode ka povećanju investicija, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prodaje i izvoza.

Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), kojeg zajednički financiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida), podržat će kompanije u BiH i kroz "Program podrške manjeg obima privatnom sektoru" i to u oblasti pristupa finansiranju, pristupa novim tržištima ili širenje na postojeća tržišta, pomoć u procesu sticanja certifikata koji su potrebni za izvozu, pomoć start up-ima, pomoć u razvoju radne snage.

Cilj ovog programa je podržati realizaciju aktivnosti koje vode ka povećanju investicija, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prodaje i izvoza, navodi se u javnom pozivu. Radi se o projektu koji će pružiti podršku kompanijama iz privatnog sektora u partnerskim općinama koje imaju neposredne prilike za povećanje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje prodaje i izvoza.

Kako bi pružio podršku kompanijama da se pripreme i ispune uvjete za financiranje projekata od strane različitih financijera, USAID/Sida GOLD projekt će kroz ovaj projekt pružiti podršku kompanijama pri procesu apliciranja (osnovna provjera opravdanosti projekta, restrukturiranje, reprogramiranje, kapitalne investicije), pomoći u pregledu dokumentacije i davanju komentara.

Također kroz ovaj projekt će pružiti podršku kompanijama kako bi odgovorile na zahtjeve koje postavljaju investitori/donatori, te raditi na povezivanju sa istim.

Tvrtkama koje žele pristup novom tržištu pružit će podršku u oblasti promocije i marketinških aktivnosti kao što su prezentacija na poslovnim sajmovima, posjete firmama...

USAID/Sida GOLD projekt će pomoći bh. kompanijama da ispune standarde kvalitete koji direktno doprinose povećanju izvoza i/ili kreiranju novih radnih mjesta i to kroz tehničku pomoć u procesu ispunjavanja zahtjeva, povezivanje sa financijerima, te pomoć Start Up-ima.

Kako bi bh. građanima pružili priliku da steknu vještine koje su potrebne privatnom sektoru, projekt će surađivati sa različitim akterima kako bi pokrenuo, razvio i/ili prilagodio programe razvoja radne snage potrebama tržišta. Pored toga pomoći će pri razvoju programa koji su certificirani kako bi se omogućilo da domaći radnici, tamo gdje to bude moguće, steknu međunarodno priznate kvalifikacije u okviru svojih profesija.

Kao dio podrške aplikantima, Program podrške manjeg obima će dodijeliti maksimalno sredstva u iznosu do 10.000 BAM. Minimalno učešće podnosioca zahtjeva u ukupnim troškovima aktivnosti iznosi 50%.

Maksimalna dužina trajanja aktivnosti potpomognute kroz Program podrške manjeg obima je 12 mjeseci, navodi se u poziv za prijavu prijedloga koji je već raspisan tako da kompanije već mogu slati svoje prijedloge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti