Wintec - Tretman otpadnih voda

18.04.2016. 11:24 / Izvor: Akta.ba
Wintec - Tretman otpadnih voda

Sve vode koje su iskorištene za neku namjenu bilo da je riječ o kućanskim, industrijskim ili poljoprivrednim vodama, potrebno ih je je na taj način obraditi i odvesti u prirodni prijemnik ili kanalizaciju bez štetnih posljedica za okoliš i bez narušavanja prirodnog kružnog toka.

Poziv na Antistres seminar Sve vode koje su iskorištene za neku namjenu bilo da je riječ o kućanskim, industrijskim ili poljoprivrednim vodama, potrebno ih je je na taj način obraditi i odvesti u prirodni prijemnik ili kanalizaciju bez štetnih posljedica za okoliš i bez narušavanja prirodnog kružnog toka.

Neprečišćene otpadne vode imaju u prosjeku povišenu temperaturu, mogu biti izvor za različite tipove onečišćenja okoliša, na primjer, emisija kemikalijama, čestica aerosola, mikroorganizama, neugodnih mirisa.

Firma Wintec d.o.o. Sarajevo u oblasti tretmana otpadnih voda, zahvaljujući profesionalizmu, inovacijama i usvajanju novih tehnologija, te zahvaljujući stalnom ukupnom usavršavanju i ogromnom zalaganju postigla je značajne rezultate na cjelokupnom BiH tržištu.

Tretman otpadnih voda - Separatori

Separatori protoka od 1,6 do 40 l/sec i separatori protoka od 60 do 250 l/sec. Namijenjeni su za pročišćavanje zauljenih i zamašćenih voda, za odvajanje ulja i masti, taloga, pijeska, šljunka i pepela iz oborinskih ili procesnih zauljenih voda.

Proizvode se prema normi EN 858-1 s taložnikom i koalescentnim promjenjivim uloškom. Kvaliteta pročišćavanja vode na izlazu iz separatora manja je od 5 miligrama po litri.

Ugradnja: U zemlju, iskopom jame dubine h+20 cm, tlocrtnih dimenzija LxB na pripremljeni, nivelirani i nabijeni šljunak s dozvoljenim odstupanjem do 2 cm postavlja se PP folija. Nakon polaganja separatora spoje se PVC-cijevi s gumenim brtvama na ulazi izlaz. Obavezno napuniti separator vodom do razine izlaza. Provjeriti propusnost spojeva. Klizno grlo separatora s poklopcom prilagoditi potrebnoj visini te ga zasipati zemljom. Okna i poklopac ugrađene u kolnik treba armirati, betonirati te asfaltirati.

Način održavanja: Sklopiti ugovor s ovlaštenim sakupljačem otpadnog ulja i masti. Prazniti separator od ulja i masti prema potrebi i zbrinuti ih na način propisan zakonom o opasnom otpadu. Za veće kapacitete prodajemo separatore s By-passom-preljevnim sustavom ili specijalne izvedbe.

Namijenjeni su za pročišćavanje zauljenih i zamašćenih voda:

  • izrađeni su i usklađeni sa hrvatskim i euro normama HRN EN 858
  • antikorozivno su zaštićeni specijalnim katran eposi smolama
  • kategorizirani su u I. klasu separatora prema važećim normama
  • klizna grla prilagođavaju se koti terena
  • integriran taložnik i koalescentni uložak
  • koncentracija rezidualnog ulja na izlazu manja od 0,5 mg/l
  • mogućnost ukopane i nadzemne ugradnje
  • mogućnost ugradnje u zelenu površinu ili ispod nosive površine
  • dubina ulaznih i izlaznih priključaka prilagođena stanju na terenu
  • jednostavno upravljanje, održavanje, pražnjenje i čišćenje

Separatori s baypassom namjenjeni su za ugradnju na lokacijama s mimimalnim zagađenjem oborinskih zauljenih voda. Mimovod se izvodi u odnosu 1:4 ili prema zahtjevu projekta. Kvaliteta pročišćivanja vode na izlazu iz separatora manja je od 5 miligrama po litri.

WINTEC d.o.o. je osnovan 2014. godine kao društvo ograničene odgovornosti sa sjedištem u Vogošći koje se bavi zastupništvom najboljih brendova iz oblasti zaštite okoliša i upravljanja čvrstim otpadom, pročišćavanja otpadnih voda, specijalnih strojeva i vozila, poljoprivrednih mašina, amfibija za čišćenje rijeka i jezera, kao i naprednih tehnologija evidencije radnog vremena, kontrole pristupa, parking sistema i smart benzinskih postaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti