Pripreme za turističku sezonu: Danas počela obnova dvije mlinice u Jajcu

25.04.2016. 13:41 / Izvor: Akta.ba
Pripreme za turističku sezonu: Danas počela obnova dvije mlinice u Jajcu

Kraljevski grad Jajce prošli mjesec je imao rekordnu posjetu turista, kaže nam Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala ovog malog grada.

Kraljevski grad Jajce prošli mjesec je imao rekordnu posjetu turista, kaže za Akta.ba Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala ovog malog grada.

Prošli vikend ih je, prema njegovim procjenama, posjetilo oko 1.000 turista, a brojne su i posjete studenta i učenika iz bh. škola.

Kaže da je povećanje posjete rezultat njihovog rada u prethodne dvije-tri godine. Promociji je doprinijelo predstavljanje na sajmovima, ali i sam Sajam turizma i eko proizvoda koji se već tri godine organizira u ovom gradu. Također, dosta promocije su donijeli i međunarodni skokovi sa vodopada u Jajcu.

U cilju obogaćivanja svoje ponude nastavljaju sa obnovom starih mlinica koje su nacionalni spomenik. 

Prošle godine uspjeli su obnoviti četiri, a upravo danas su počeli radovi na osposobljavanju dva mlinice za mljevenje žita koje bi trebale biti završene za 15-tak dana.

Ovo je na neki način promocija eko proizvoda i u skladu je sa porukom Sajam turizma i eko proizvoda koji će se u Jajcu održavati 24. i 25. svibnja/maja.

Govoreći o ostalim mlinicama Hadžić navodi da će se ponuditi građanima na iznajmljivanje da budu porodajna mjesta za suvenire, rukotvorine, a mogu se koristiti i za  izložbe. Oni se nalaze na odličnom mjestu, između velikog i malog Plivskog jezera, gdje dolazi veliki broj turista u sezoni. 

Navodi da planiraju nastaviti sa aktivnostima koje se tiču turističke promocije grada i privlačenja što većeg broja turista.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti