Kvalitetno finansijsko izvještavanje–katalizator rasta

27.04.2016. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Kvalitetno finansijsko izvještavanje–katalizator rasta

Tokom panel diskusije na visokom nivou, ministri finansija Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova su razmatrali kako kvaliteto finansijsko izvještavanje može djelovati kao katalizator za povećanje povjerenja, transparentnosti i pouzdanosti.

Ministri finansija, viši vladini zvaničnici i predstavnici poslovne, stručne i akademske zajednice iz cijele regije Evrope i centralne Azije su se, uz eksperte ključnih međunarodnih organizacija, okupili u Beču na ministarskoj konferenciji, koju svake druge godine organizira Centar za reformu finansijskog izvještavanja (CFRR) Svjetske banke.

Glavna tema konferencije je bila uticaj kvalitete finansijskog izvještavanja na kataliziranje rasta investicija i ekonomija. Pozdravljajući oko 250 delegata na konferenciji putem video poruke, Hans Jörg Schelling, austrijski ministar finansija,  je ponovio austrijsku podršku ovom programu: "Nama je stalo do povoljnog ambijenta za rast i stabilnost u nama susjednim zemljama. Snažni sistemi korporativnog finansijskog  izvještavanja doprinose rastu privatnog sektora, razvoju finansijskih tržišta, te time i finansijskoj stabilnosti".

Tokom panel diskusije na visokom nivou, ministri finansija Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova su razmatrali kako kvaliteto finansijsko izvještavanje može djelovati kao katalizator za povećanje povjerenja, transparentnosti i pouzdanosti – što zauzvrat širom regije stvara ambijent povoljan za održiv ekonomski rast, otvaranje radnih mjesta i razvoj.

"Bosna i Hercegovina je poduzela dodatne korake u smislu svoje opredijeljenosti za članstvo u EU podnošenjem aplikacije 15. februara 2015. Koordinirano usklađivanje njenih zakona o računovodstvu i reviziji s novim direktivama EU je značajan korak u pravcu  pridruživanja i pružanja podrške za jačanje ekonomskog rast u zemlji", rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Naglašavajući značaj stvaranja prilika za rast i investicije u Evropi, Katarína Mathernová, zamjenica generalnog direktora Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u okviru Evropske komisije je izjavila: "Pouzdani finansijski izvještaji i sistemi izvještavanja olakšavaju investitorima donošenje odluka i omogućavaju bolje kreiranje javne politike. Evropska komisija je spremna pružiti podršku za uspostavljanje ažurnih sistema finansijskog izvještavanja u partnerskim zemljama kako bi pomogla da stimuliše i promoviše konkurentnost i rast".

Cyril Muller, regionalni potpredsjednik Svjetske banke za regiju Evrope i centralne Azije je rekao učesnicima da finansijska i infrastruktura tržišta kapitala koja je usklađena s acquis communautaire omogućava lakšu trgovinu i ulaganja kapitala i smanjuje barijere između zemalja. "Dubina tržišta kapitala pruža održivo okruženje za upravljanje i kontrolu rizika. Uz kontinuirano opredjeljenje, finansijske informacije imaju kapacitet za dalji razvoj kao vrijedan i značajan instrument koji doprinosi rastu širom regije", rekao je Muller.

Ovaj skup je pružio jedinstvenu priliku različitim korisnicima finansijskih informacija da razmotre uspješne primjere, kao i dalje aktivnosti potrebne za unaprjeđenje kvaliteta, pouzdanosti i raspoloživosti finansijskih informacija. Učesnici su razmatrali i ulogu reforme javnog računovodstva u promociji vladine transparentnosti i odgovornosti, upravljanja rizikom i inkluzivnog rasta.

"Svjetska banka je zadovoljna što je s drugim ključnim partnerima uložila u uspostavljanje CFRR-a s ciljem da se posebna pažnja posveti kvalitetu finansijskih informacija i pružanju podrške zemljama na izgradnji povjerenja unaprjeđenjem transparentnosti subjekata od javnog interesa“, rekla je Samia Msadek, direktorica prakse globalne vladavine u Svjetskoj banci, u svojim završnim napomenama na konferenciji. "Iako još dosta toga treba učiniti, postignuća iz prethodnih godina potvrđuju snažnu opredijeljenost kreatora politika da djeluju proaktivno na ostvarivanju finansijske stabilnosti i dobrog poslovanja tržišta kapitala."

Pored konferencije, održana su i još dva paralelna skupa. Prvi je Radionica za više zvaničnike koja je okupila predstavnike srednje, jugoistočne i istočne Evrope da bi razmatrali napredak na reformama i stečena iskustva u oblasti finansijskog izvještavanja. Istražili su i ključna zajednička pitanja i razmotrili uticaj finansijskog izvještavanja na ekonomski razvoj. Drugi je Forum profesionalnih računovodstvenih organizacija koji će 28. aprila okupiti preko 20 predstavnika koji će razmatrati kako njihova profesija može doprinijeti ekonomskom rastu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti