Horvat: Pomoći ćemo BiH da gradi infrastrukturu novcem EU

16.05.2016. 08:56 / Izvor: Fena
Horvat: Pomoći ćemo BiH da gradi infrastrukturu novcem EU

Od Hrvatske, BiH može očekivati punu podršku na evropskom putu, ne samo deklarativno nego i administrativno.

Ministar poduzetništva i obrta Hrvatske Darko Horvat, koji je učestvovao na nedavno održanom "Sarajevo Business Forumu", izjavio je za "Avaz" da između Hrvatske i BiH ima prostora za poboljšanu saradnju u oblasti energetike.

"Potencijali su vrlo veliki. Mišljenja sam da se oba strateška dokumenta, a to su Strategija energetskog razvitka Hrvatske i Strategija energetskog razvoja BiH, ne bi smjela usvajati odvojeno, već bi trebala postojati jedna međuresorna skupina koja bi ta dva strateška dokumenta trebala komparirati", poručio je Horvat.

Također, hrvatski ministar poduzetništva i obrta ocijenio je da je u ovom trenutku saradnju moguće poboljšati u nekoliko drugih segmenata, kao što su energetski, infrastrukturni, poljoprivredni ili turistički.

"Odnosi naših država su prijateljski, ali uvijek mogu biti bolji, mislim da u ovom trenutku nema nekih čudnih otvorenih pitanja između naših država", kazao je Horvat.

Od Hrvatske, kako je rekao, BiH može očekivati punu podršku na evropskom putu, ne samo deklarativno nego i administrativno.

"Možete očekivati i svu potrebnu pomoć kada je riječ o povlačenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Sve u svrhu da bi se infrastruktura u BiH počela graditi evropskim novcem", smatra Horvat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti