U ožujku najveće poslovno okupljanje poduzetnica jugoistočne Europe

10.01.2017. 10:15 / Izvor: Akta.ba
U ožujku najveće poslovno okupljanje poduzetnica jugoistočne Europe

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe održat će se u Zagrebu na Međunarodni dan žena.

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe održat će se u Zagrebu na Međunarodni dan žena, 8. ožujka iduće godine, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Na Kongresu, koji organiziraju Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr, u partnerskoj suradnji s Gradom Zagrebom i Unijom poslodavaca Crne Gore, te uz potporu hrvatskog Ministarstva poduzetništva i obrta, kao i uz podršku institucija izvršne vlasti svih država jugoistočne Europe, bit će nazočno više od 600 poduzetnica iz Bugarske, Rumunjske, Kosova, Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Istraživanja su dokazala  – u 19. stoljeću žene su se borile za pravo glasa, u 20. stoljeću za ravnopravnost s muškarcima, a u 21. stoljeću za svoju egzistenciju, što je jedan od glavni razloga jačanja ženskog poduzetništva na području jugoistočne Europe unatrag nekoliko godina.

Žensko poduzetništvo nema tradiciju u gospodarstvu ovog dijela Starog kontinenta, no donedavna sveprisutna recesija, koja je nakon globalne, „stegnula“ i gospodarstva jugoistočne Europe, donijela je i velike potrese na tržištu rada što se posebice odrazilo na zaposlenost žena. Prve su dobivale otkaze, zadnje su pronalazile novo radno mjesto. Iz takve nužnosti žene su počele, svjesne da, posebice ako su starije od 40 godina, nikada više neće pronaći novog poslodavaca – otvarati same sebi radna mjesta – kroz vlastite samozaposleničke obrte ili tvrtke.

Danas je udio poduzetnica u državama jugoistočne Europe u stalnom rastu što je razlogom organizacije i održavanja najvećeg okupljanja poslovnih žena i poduzetnica u jugoistočnoj Europi od kada postoji tržišna ekonomija u ovom dijelu svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave