Hrvatska prepoznala potencijal startup kompanija: Osiguran Pre-seed fond

13.02.2015. 09:55 / Izvor: poslovniplus.com
Hrvatska prepoznala potencijal startup kompanija: Osiguran Pre-seed fond

Hrvatski inovativni poduzetnici dobili su svoj prvi fond za investicije u ranoj fazi razvoja, takozvani Pre-seed fond.

Hrvatski inovativni poduzetnici dobili su svoj prvi fond za investicije u ranoj fazi razvoja, takozvani Pre-seed fond. Riječ je o programu poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih poduzetnika početnika ili startupova koji razvijaju nove proizvode ili čiji su potencijal prepoznali privatni ulagači koji su spremni uložiti u njihov vlasnički kapital.

"Želimo da startupovi koji imaju potencijala dobiju pomoć u dokapitalizaciji koja im je potrebna, a s druge strane ulagačima želimo smanjiti rizik ulaganja. Za uložena sredstva u vlasnički kapital inovativnih subjekata MSP-a, dodijelit ćemo bespovratnu potporu u istom iznosu, a najviše do 200 tisuća kuna", objasnio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras dodajući kako će na ovaj način biti stimulirano najmanje 70-ak start-upova.

Iako je program usmjeren pretežito ICT tvrtkama, ni druge industrije koje odgovaraju kriterijima nisu isključene. Za pre-seed kapital osigurano je ukupno 7 milijuna kuna, a ulagači mogu biti poslovni anđeli, sindikati poslovnih anđela, korporativni ulagači, fondovi poduzetničkog kapitala kao i ostale fizičke osobe.

"Naše tvrtke u ICT-u ostvaruju svjetske uspjehe i želimo da ih u budućnosti bude još više.  Ponosan sam na činjenicu da niti jedna tvrtka ili projekt koji je u proteklih godinu dana postigao regionalni ili svjetski uspjeh, poput Teddy the Guardiana, Photmatha, Agrivija ili  Mash.me-ja,  nije bio nezapažena od Ministarstva poduzetništva i obrta i Vlade RH. Prepoznali smo ih i one najbolje su ostvarile našu potporu. Pomažemo im kroz razne programe kako bi bile uspješne i stvorile novu vrijednost te zaposlile nove ljude", poručio je ministar Maras.

Osim što je značajna za inovativne poduzetnike početnike, ova će mjera svakako biti značajan korak poticanja ulagača da ulažu u mlade ljude i inovativne projekte.

"Ovo je izvrsna mjera koja će popularizirati ono što radimo, a s druge strane doći će do dvostruke evaluacije jer će sami investitori procijeniti projekte, a validirat će ih i MINPO nakon prijave za potporu", poručio je Mihovil Barančić, jedan od hrvatskih poslovnih anđela i suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

"Pre-seed fond koji smo osnovali tek je uvod u ono što slijedi krajem godine, a to je potpisivanje ugovora sa Svjetskom bankom kojim će se osigurati dodatnih 3 milijuna eura i omogućiti osnivanje prvog državnog venture fonda", najavio je Darko Liović, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital