Do kraja godine direktna avionska linija između Sarajeva i Budimpešte

17.05.2016. 12:17 / Izvor: Fena
Do kraja godine direktna avionska linija između Sarajeva i Budimpešte

Ministri su razgovarali i o određenim sporazumima između dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto (Péter Szijjártó) su tokom današnjeg sastanka u Sarajevu konstatirali da su odnosi dviju država dobri i da se prijateljski odnosi nastavljaju razvijati u pozitivnom i dobrom pravcu.

Ministar Crnadak je nakon sastanka kazao novinarima da su dominirale teme u vezi s evropskim putem BiH i bilateralnim odnosima.

Ministar vanjskih poslova BiH je mađarskog kolegu upoznao o najnovijim dešavanjima kada je u pitanju prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mehanizmu koordinacije i drugim temama vezanim za refrome na evropskom putu BiH.

"Još jednom smo i danas dobili uvjeravanja u snažnu podršku Mađarske evropskom putu BiH. Očekujemo da ćemo tempom koji imamo, sa snažnim opredjeljenjem naših institucija koje imamo, uspjeti u svom cilju da status kandidata dobijemo do kraja iduće godine", istaknuo je Crnadak, dodajući da je to prenio i ministru Sijarti.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji dviju zemalja, te konstatirano da je vrlo uspješna bila nedavno održana zajednička komisija dviju zemalja o ekonomskoj saradnji.

"Želimo našu spoljnotrgovinsku razmjenu, koja je negdje na nivou 300 miliona eura, da u narednom periodu dodatno podignemo. Smatramo da će tome doprinijeti i sve bolje transportno povezivanje dviju zemalja", naveo je ministar Crnadak.

Naglasio je  da se očekuje da će do kraja  godine biti uspostavljena i direktna avionska linija između Sarajeva i Budimpešte. Po njegovim riječima, vrlo snažan doprinos tom povezivanju daje i kompanija Wizz Air, koja je posebno aktivna s Aerodroma u Tuzli.

Ministri su razgovarali i o određenim sporazumima između dvije zemlje, a Crnadak je posebno izdvojio sporazum o dvostrukom oporezivanju, koji je u finalnoj fazi usaglašavanja te sporazum o saradnji u oblasti turizma koji će se naći na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH.

Dio razgovora se odnosio i na regionalne inicijative, odnosno regionalnu saradnju.

"Naša je namjera da s prijateljima iz Mađarske nastavimo vrlo snažno da sarađujemo u okviru regiona. BiH je više puta to istaknula kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, dobrosusjedske odnose s naše tri susjedne zemlje, ali isto tako i s drugim zemljama u regionu", kazao je Crnadak.

U tom kontekstu je razgovarano i o predsjedavanju Bosne i Hercegovine Centralnoevropskom inicijativom ove godine.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je kazao da za Mađarsku veliki značaj ima stabilnost na Balkanu pa tako i u BiH. Po njegovim riječima, nije upitno da je stabilnost na zapadnom Balkanu moguća samo ako stabilnost bude i u BiH.

Ministar Sijarto je istaknuo da Mađarska podržva integraciju BiH u EU i NATO, kao i to da BiH što prije bude član WTO-a. 

Po njegovim riječima, Mađarska i BiH su blizu, ali ipak imaju određenih poteškoća.

"Danas nemamo saobraćajno povezivanje ni na željezničkoj ni na vazdušnoj liniji", kazao je ministar Sijarto, napominjući da bi do kraja godine trebala biti uspostavljena direktna vazdušna linija između dvije države.

Najavio je da će nastaviti pregovore i s predstavnicima Hrvatske i Srbije da bi imali i direktne željezničke linije između država. 

Naveo je i da mađarska vlada nudi 50 stipendija za studente iz BiH, te izrazio nadu da će studenti iz BiH iskoristiti ovu priliku.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti