Gutić: Proizvodnja novih vrijednosti osnov za raspodjelu javnih prihoda

18.05.2016. 07:55 / Izvor: Fena
Gutić: Proizvodnja novih vrijednosti osnov za raspodjelu javnih prihoda

Proizvodnja novih vrijednosti, a ne usluge i administracija, moraju biti osnov za raspodjelu javnih prihoda.

Proizvodnja novih vrijednosti, a ne usluge i administracija, moraju biti osnov za raspodjelu javnih prihoda - rekao je jučer premijer Tuzlasnkog kantona Bego Gutić, komentirajući izjavu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da je Kanton Sarajevo "motor i kičma" svih privrednih procesa u BiH i da bi ukidanje pondera značilo udar na ekonomiju BiH, jer Sarajevski kanton finansira i ostale kantone.

Kako je saopćeno iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK, Gutić je ustvrdio da, ukoliko se analizira debalans pokrivenosti uvoza izvozom u Sarajevskom kantonu, može se vidjeti da "taj negativan rezultat direktno utječe na ukupni debalans pokrivenosti uvoza izvozom u cijeloj FBiH".

Precizirao da je trgovinski deficit FBiH u 2014. iznosio 4,5 milijardi KM, a da je od toga 2,5 milijardi deficit ostvaren u Kantonu Sarajevo (55 posto ukupnog deficita u FBiH), a u istom vremenu Tuzlanski kanton je ostvario deficit u iznosu 200 miliona KM (10 posto sarajevskog deficita ili tek 4,4 posto ukupnog deficita u FBiH).

Pozvao je premijera Konakovića da navede broj radnih mjesta u direktnoj proizvodnji gdje se stvara nova vrijednost u Kantonu Sarajevu, te da kaže "koji se ozbiljan privredni subjekt, koji se bavi privrednom proizvodnjom, nalazi u KS, neračunajući javne institucije, BH Telecom, BH Poštu, Elektroprivredu BiH, te nerezidentne porezne obveznike".

Gutić je ocijenio da je Kanton Sarajevo samo "retorički podržavao i donošenje esencijalne liste i zaštitu domaćih proizvođača lijekova u Tuzlanskom kantonu, a konkretne aktivnosti, iako su bile obećavane, nažalost su izostale", saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti