Ombudsmanu BiH najviše žalbi na sudstvo i upravu

26.05.2016. 08:23 / Izvor: Fena
Ombudsmanu BiH najviše žalbi na sudstvo i upravu

U nastavku sjednice entitetskog parlamenta bit će razmatrana Informacija o odlukama o pomilovanju u 2015.

Ombudsmanu Bosne i Hercegovine tokom prošle godine građani su najveći broj žalbi podnijeli zbog povrede građanskih i političkih prava - 1.790 od ukupno 2.966 koliko su zaprimili u 2015. 

Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2015. danas je predstavljen u Narodnoj skupštini RS-a, a rečeno je da je najveći dio žalbi vezan za sudstvo i upravu.

Osim građanskih i političkih prava, ostale žalbe građana su se lani odnosile na kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava - 698, sve oblike diskriminacije - 159, kršenja prava djece - 148, prava pritvorenika i zatvorenika - 108, povrede prava osoba s invaliditetom - 53 i povrede prava nacionalnih i vjerskih manjina - 10.

U nastavku sjednice entitetskog parlamenta bit će razmatrana Informacija o odlukama o pomilovanju u 2015.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik lani je pomilovao pet osuđenika. Pravosnažno izrečena kazna od jedne godine zatvora zbog krivičnog djela prevare, zamijenjena je Jadranku Balaću iz Prijedora uslovnom osudom.

Dodik je pomilovao i Hajru Mujića iz Sarajeva, Kadriju Mujića iz Srebrenice i Ibru Mujića također iz Srebrenice, kojima su kazne zatvora u trajanju od po tri mjeseca zbog počinjenih krivičnih djela šumska krađa zamijenjene uslovnom osudom, na period provjeravanja od dvije godine.

Izrečena novčana kazna od 1.000 KM ostala im je ista, s tim da je moraju uplatiti u roku od jedne godine.

Odlukom entitetskog predsjednika Vladimiru Ilisiću iz Banje Luke brisana je osuda. Ilisiću je bila izrečena novčana kazna od 500 KM zbog počinjenog krivičnog djela "krađa u pokušaju".

Od ukupno 34 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba koji su došli na razmatranje predsjedniku RS-a, 29 osuđenika nisu pomilovana u toku kalendarske 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti