Nemaju zdravstveno

Udruženje "Freelance" u BiH ukazalo na nepravdu i kršenje ljudskih prava

13.12.2023. 07:51 / Izvor: Akta.ba
freelance

Aktuelni problem na čijem rješavanju Udruženje radi posljednjih nekoliko godina je naplata doprinosa svim osobama u FBiH.

Povodom odbijanja Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, Udruženje "Freelance" u BiH (UFUBIH) saopćilo je danas da od nastanka ima jasan cilj i stav, a to je javno ukazati na nepravdu i flagrantno kršenje ljudskih prava freelancera, kroz neosnovanu naplatu doprinosa, putem zakona, pravilnika, neujednačenih tumačenja i samovolje službenika u državnim institucijama koji se kriju iza sistema, a za svoje propuste u radu kažnjavaju i proganjaju freelancere već godinama.

Aktuelni problem na čijem rješavanju Udruženje radi posljednjih nekoliko godina je naplata doprinosa svim osobama u FBiH koje rade na ugovor o djelu ili ostvaruju prihode iz inostranstva, za zdravstveno osiguranje u iznosu od četiri posto i penziono osiguranje u visini od šest posto od svake uplate. 

Iako to plaćaju, freelanceri nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu kroz ovu uplatu, nisu korisnici fondova koje na ovaj način pune, niti im se priznaje staž kroz uplate za penziono, saopćeno je iz Udruženja "Freelance" u BiH.

Udruženje traži da Predstavnički dom Parlamenta FBiH stavi na dnevni red i usvoji Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, te da ispoštuje Preporuku Institucije ombudsmena BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti