EU uložila 40 miliona eura u sektor malih i srednjih preduzeća

13.06.2016. 15:56 / Izvor: Fena
EU uložila 40 miliona eura u sektor malih i srednjih preduzeća

Šef Delegacije Evropske unije Lars-Gunnar Wigemark kaže kako je EU spremna uložiti i više u MSP.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je da je EU prethodnih nekoliko godina uložila više od 40 miliona eura u sektor malih i srednjih preduzeća te da su spremni uraditi i više, ali, da bi to bilo moguće, potrebno je unaprijediti regulatorni okvir u BiH.

To je izjavio povodom sastanka o temi "Zakon o malom poslovanju za Evropu (SBA) - procjena implementacije Zakona" koji je održan danas u Sarajevu.

Implementacijom spomenutog zakona vrši se ocjena politika u oblasti malih i srednjih preduzeća za regiju zapadnog Balkana i Turske da bi se približili standardima i praksi EU.

Wigemark je naglasio značaj malih i srednjih preduzeća za generiranje rasta i otvaranje novih radnih mjesta u privredi bilo koje zemlje, kazavši da ovu aktivnost ocjene Zakona o malom poslovanju treba posmatrati u okviru širih napora da se pokrene privreda BiH.

To, dodao je, uključuje socijalno-ekonomske reforme predviđene Reformskom agendom te je najavio da će  u narednim mjesecima fokus više biti na unapređenju konkurentnosti preduzeća.

Smatra da je potrebno raditi na usklađivanju zakonodavnog okvira između entiteta te izbjeći bilo kakva regulatorna ograničenja koja bi mogla otežati poslovanje.

"U BiH još  postoji izvjestan broj regulatornih prepreka. Bilo je nekih iskoraka, ali BiH  nije dosegla nivo standarda ostalih zemalja u okruženju", smatra šef Delegacije EU u BiH, ističući kao iskorak nedavno učlanjenje BiH u Program EU za konkurentnost preduzeća, i malih i srednjih preduzeća (COSME).

Pomoćnik ministra za ekonomski razvoj i preduzetništvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEOBiH) Dragan Milović stanje u BiH u pogledu poslovanja SME u pojedinim aspektima ocijenio je nezadovoljavajućim.

Mišljenja je da svi zajedno moraju učiniti dosta toga da bi poboljšali stvari, međutim, dodao je da je po izvještaju SBA-a u BiH došlo i do izvjesnog napretka.

"Uspostavljena je mreža koordinatora za SBA unutar BiH, dogovoreni su horizontalni i vertikalni principi izvještavanja, povećana je svijest organa vlasti, nevladinih organizacija i javnosti o malim i srednjim preduzećima te o Zakonu o malom poslovanju", istakao je.

Organizatori sastanka su MVTEOBiH, u saradnji s Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Evropskom komisijom (EC), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom fondacijom za obuku (ETF) i Evropskim centrom za preduzetničko učenje u jugoistočnoj Evropi (SEECEL).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti