Interes za ulaganje u preradu otpada u Banjaluci

06.07.2016. 07:47 / Izvor: Nezavisne novine
Interes za ulaganje u preradu otpada u Banjaluci

Interes je iskazan na Moskovskom urbanističkom forumu, jednom od najbolje organizovanih skupova ove vrste u svijetu.

Gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović učestvovao je nedavno na Moskovskom urbanističkom forumu gdje je imao izlaganje o temi „Tehnološka revolucija - agenda za upravljanje  gradovima“. Po povratku iz Moskve, gradonačelnik Gavranović je ocijenio da je Moskovski urbanistički forum jedan od najbolje organizovanih skupova ove vrste u svijetu, koji je okupio preko 15.000 učesnika.

"Na marginama foruma sreo sam se sa predstavnicima jedne rusko-mađarske kompanije koja je zaintersovana za ulaganja u oblasti odlaganja i prerade otpada. Iskazali su svoj interes i dali su pismo namjere u kome ističu uslove pod kojima bi gradili svoje kapacitete u Banjoj Luci. Ako bi došlo do relaizacije tog posla, mi bismo dogradili i osavremenili kapacitete naše regionalne deponije u Ramićima", istakao je Gavranović i dodao da je do sada mnogo novca uloženo u sanitarne ćelije na deponiji, ali da moramo biti sptremni za primjenu novih tehnologija kako te ćelije ne bismo napunili i onda bili primorani da tražimo nove lokacije za odlaganje otpada, već da se taj otpad prerađuje i da od toga imamo ekonomske koristi.

Gavranović je kazao i da je u Predstavništvu Republike Srpske u Moskvi organizovan sastanak sa globalnim udruženjem antifašista gdje se razgovaralo o očuvanju antifašističke tradicije sa namjerom da se i Banja Luka uključi u te procese.

"To podrazumijeva zaštitu memorijalnih kompleksa antifašističke borbe. Oni su spremni da ulažu u revitalizaciju tih kompleksa, jer je danas na sceni pokušaj revizije i potcjenjivanja rezultata Drugog svjetskog rata, a to nikako ne smijemo dozvoliti", zaključio je Gavranović.

Inače, Moskovski urbanistički forum predstavlja značajnu međunarodnu konferenciju o urbanom razvoju, arhitekturi, ekonomiji i strateškom urbanom planiranju i centralno je mjesto za razmjenu iskustava između stručnjaka koji se brinu o budućnosti gradova. U okviru foruma u glavnom ruskom gradu razgovarano je o urbanim projektima u različitim oblastima poput sporta, saobraćaja i razvoja, te o gradovima u toku tehnološke revolucije. Moskovski urbanistički forum održava se pod pokroviteljstvom Vlade Moskve.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti