Kurz: Datum ovisi u potpunosti o političkim akterima u BiH

07.07.2016. 14:23 / Izvor: Fena
Kurz: Datum ovisi u potpunosti o političkim akterima u BiH

Od 2015. godine BiH je ponovno na evropskom putu. Mnogo toga je postignuto.

Od 2015. godine BiH je ponovno na evropskom putu. Mnogo toga je postignuto. Što je najvažnije, određeni reformski koraci napokon su dogovoreni širom cijele zemlje - ocijenio je u intervjuu za "Faktor" austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz.

Upitan možemo li očekivati da se zahtjev za članstvo BiH u EU nađe na stolu tokom slovačkog predsjedavanja Evropskom unijom, Kurz je naglasio da je ključno zadržati sadašnji tempo.

"Jačanje vladavine prava i smanjenje ogromne administracije te poboljšanje učinkovitosti institucija su već na dnevnom redu - to nije jednostavan zadatak, no to je apsolutno potrebno kako bi se biznisu dala šansa za razvoj te stvorila radna mjesta za ljude u vašoj zemlji. Što se tiče uzimanja u razmatranje zahtjeva BiH za članstvo u Uniji, prije toga se moraju ispuniti dobro poznati uvjeti (prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a uvođenjem novih, dodatnih kvota za bescarinski uvoz zbog ulaska Hrvatske u EU te Mehanizam koordinacije različitih razina vlasti u BiH). Nadam se da će vaše vlade uskoro pronaći održivo rješenje kako bismo mogli čim prije razmotriti vaš zahtjev za članstvo. Datum ovisi u potpunosti o političkim akterima u vašoj zemlji i njihovoj volji za postizanjem kompromisa", rekao je, između ostalog Kurz za "Faktor".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti