Ljetnja škola EDIT kompanije Comtrade: Obilježava 20 godina postojanja

25.07.2016. 08:09 / Izvor: Nezavisne novine
Ljetnja škola EDIT kompanije Comtrade: Obilježava 20 godina postojanja

Na pripremi ovogodišnje Ljetnje škole programiranja radio je tim Comtrade-a koji broji više od 50 ljudi.

Mali projekat nekolicine studenata iz Ljubljane postao je pravi internacionalni projekat s obzirom da se EDIT ove godine održao u četiri zemlje: Sloveniji,Srbiji,Irskoj i BiH.

Na pripremi ovogodišnje Ljetnje škole programiranja radio je tim Comtrade-a koji broji više od 50 ljudi.

Comtrade veliku pažnju posvećuje svojoj društveno korisnoj ulozi, stvarajući povoljne uslove – ne samo za izvoz znanja iz regiona Jugoistočne Evrope već i za mnogo snažniji razvoj informacionog sektora na domaćem tlu.

Amra Agić - Comtrade "Ove godine smo jako zadovoljni ljetnom školom EDIT,kao i svih prethodnih godina jer  ovo je 20 godina u sklopu Comtradea,ljetna škola koja se organizuje,a u samom Sarajevu već 10 godina. Posebno smo zadovoljni sinergijom koja se ostvaruje među studentima i rezultatima koji oni ponesu. Za samo dvije sedmice rada,koliko oni steknu znanja,kao povratnu spregu prenesu dalje na fakultet. To su neki novi uticaji koji dalje šire njihove vidike i u svakom slućaju pozitivno utiču i na sam Comtrade jer donose novu energiju koja se dalje plasira i na druge regije jer ova škola se ne organizuje samo u Sarajevu već i u Banja Luci, Ljubljani, Mariboru, Kragujevcu, Beogradu i prvi put ove godine i u Irskoj. Za Ljetnu školu je bilo prijavljeno oko 100 kandidata, vrlo teško je bilo uraditi selekciju. No,uspješno smo to uradili i jako smo zadovoljni rezultatima, posebno temom  „Digitalni svijet“ što znači novi način razmišljanja s novim tehnološkim pristupom i novim metodologijama."

Od 11. do 22. jula, EDIT je na području BiH,organizovan u Sarajevu i Banjoj Luci. Petnaest polaznika EDIT-a u Sarajevu,tokom dvije sedmice trajanja škole imalo  je priliku da se oproba u radu na relnom projektu,naučili su kako da rade u timu te su se upoznali sa radom i načinom funcionisanja jedne velike IT kompanije.

Emina Prlja - polaznik EDIT-a "Za EDIT sam čula preko Facebooka,bilo je objavljeno da će se i ove godine održavati Ljetna škola tako da sam se odmah prijavila i jako mi je drago što sam primljena i što sam imala prilku da radim s ovim ljudima. Napravili smo Android aplikaciju 'Digital look',koja ima mogućnost da se preko telefona otključavaju brave. Jako mi je drago što sam stekla lijepa iskustva na EDIT-u, što sam osjetila timski rad u jednoj takvoj kompaniji i što sam radila s ljudima koje nisam poznavala i da se sve to na kraju odlično završilo. Uradili smo ono što planirali i jako sam sretna što je ispalo sve onako kao što je zamišljeno."

Sve troškovi ljetne škole EDIT na svim lokacijama snosi kompanija  Comtrade. Po završetku ljetne škole,ova kompanija ostaje u kontaktu  sa svim polaznicima i svi oni koji su pri kraju studija mogu da nastave da rade na praksi, a kada završe studije mogu postati dio kolektiva grupacije Comtrade.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti