Veliko interesovanje za avanturistički turizam

03.08.2016. 08:11 / Izvor: SRNA
Veliko interesovanje za avanturistički turizam

Najposjećenije destinacije u RS-u su Banjaluka, Banja Vrućica, Trebinje, nacionalni parkovi, Foča, Višegrad i Jahorina. 

Turistička organizacija grada Banjaluka u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila je osam odsto više dolazaka turista nego u istom periodu prošle godine, kao i veliko interesovanje za avanturistički turizam.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluke Zoran Sanković rekao je Srni da je u prvoj polovini godine Banjaluku posjetilo 40.200 turista, da je ostvareno 64.150 noćenja, što je za 11 odsto više noćenja nego u istom periodu prošle godine.

Sanković je naveo da je najviše turista došlo u maju i junu, te najveći broj njih uglavnom iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a zatim i ostalih zapadno-evropskih zemalja.

"Najviše se traži avanturistički turizam, te je najveća potražnja za raftingom, ali turisti se interesuju i za pješačenje i vožnju bicikla po brdima", rekao je Sanković.

On je naveo da su uspješno realizovane i ture obilaska brda u okolini Banjaluke, te planine Čemernice, uz pratnju turističkog vodiča, nakon kojih se turisti vraćaju oduševljeni prirodom ovog kraja.

Osim avanturističkog turizma, dodao je Sanković, turisti su zainteresovani i za razgledanje grada, te većina turista koji dođu na info-pult traže osnovne informacije šta mogu vidjeti u toku svog boravka u Banjaluci.

On je istako da je prisutna i potražnja za turističkim vodičima, koji će turistima detaljno i profesionalno objasniti najzanimljivije stvari u gradu, ali i šire.

Sanković je ocijenio da Banjaluka ima dovoljne smještajne kapacitete, ali da se u ljetnom periodu, naročito u vrijeme održavanja festivala, traži i krevet više.

"Bilo bi dobro za Banjaluku da ima još nekoliko hotela visoke kategorije, jer bi to zasigurno upotpunilo kvantitativu, ali i kvalitativnu turističku ponudu grada na Vrbasu", zaključio je Sanković.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske tokom šest mjeseci ove godine Srpsku je posjetilo 158.231 turista, koji su ostvarili 365.837 noćenja, što je u poređenju sa brojem dolazaka i noćenja turista u istom periodu prošle godine, broj dolazaka je povećan za 10,2 odsto, a broj ostvarenih noćenja za 8,3 odsto.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske /TORS/ Srni je rečeno da, kao i prethodnih godina najviše posjetilaca, pored domaćih turista, dolazi iz regiona: Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, te Turska, Austrija, Italija, Njemačka.

Prema podacima TORS-a, najposjećenije destinacije Republike Srpske su Banjaluka, Banja Vrućica, Trebinje, nacionalni parkovi, Foča, Višegrad i Jahorina. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti