Tokom 2016. očekuje se pozitivan doprinos rastu izvoza električne energije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tokom 2016. očekuje se pozitivan doprinos rastu izvoza električne energije

U informaciji Direkcije pod nazivom "Uotlook – Perspektive" se navodi da se očekuje  nastavak trenda rasta izvoza roba.

06.08.2016. 08:24 / Izvor: Fena

U 2016. godini očekuje se nastavak trenda ekonomskog rasta u zemljama EU i nešto više stope rasta u zemljama regiona, što bi trebalo rezultirati i intenziviranjem vanjskotrgovinske robne razmjene BiH, pokazuje analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

U informaciji Direkcije pod nazivom  „Uotlook – Perspektive“ se navodi da se očekuje  nastavak trenda rasta izvoza roba sa očekivanom stopom rasta od oko pet posto, potpomognut izvoznom tražnjom,  povećanjem proizvodnje u prerađivačkoj industriji,  niskim cijenama nafte i aktivnom vanjskotrgovinskom politikom u BiH.

Najznačajniji doprinos se očekuje u okviru tradicionalnih izvoznih proizvoda kao što su namještaj, hemijski proizvodi, određeni proizvodi iz metalske industrije, kao i prehrambeni proizvodi. Potrebno je također istaći da se za razliku od prethodne godine, tokom 2016. godine očekuje i pozitivan doprinos rastu izvoza u okviru izvoza električne energije.

S druge strane, obzirom na to da se u 2016. godini očekuje povećanje finalne potrošnje, investicija i proizvodnje u prerađivačkoj industriji, koja se u određenoj mjeri snadbijeva iz uvoza,  tokom ove godine u BiH se očekuje realni rast uvoza od 3,5 posto. To kretanje izvoza i uvoza će u konačnici rezultirati blagim povećanjem vanjskotrgovinskog robnog deficita.

Prema ovoj analizi, u periodu 2017.-2019. godina pod pretpostavkom nastavka povoljnih ekonomskih prilika u eksternom okruženju, u Bosni i Hercegovini se očekuje viši nivo poslovne aktivnosti i jačanje ekonomskog rasta sa prosječnom stopom rasta od 3,7 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti