Zoning plan područja Ade: Prednost privatnom u odnosu na javni interes

12.08.2016. 11:09 / Izvor: Akta.ba
Zoning plan područja Ade: Prednost privatnom u odnosu na javni interes

Usvajanjem Odluke po skraćenom postupku izbjegnute su zakonske obaveze i zaobiđene procedure učešća javnosti u proces donošenja ovog dokumenta, navode iz Centra za životnu sredinu.

Narodna skupština Republike Srpske je 14. aprila 2016. godine usvojila Odluku o izradi Zoning plana područja posebne namjene „Ada“ po skraćenom postupku čime je potvrđen prijedlog Vlade da se ovom projektu za izgradnju privatnog turističko-ugostiteljskog kompleksa dodijeli status od opšteg interesa. Usvajanjem Odluke po skraćenom postupku izbjegnute su zakonske obaveze i zaobiđene procedure učešća javnosti u proces donošenja ovog dokumenta.

Prema Zakonu o uređenju prostora i građenju RS, zoning plan područja posebne namjene se po skraćenom postupku može donijeti ako je u pitanju neodložno zbrinjavanje stanovništva sa razrušenog, poplavljenog i područja zahvaćenog elementarnim nepogodama, kao i na osnovu odluke Narodne skupštine Republike Srpske kada je u pitanju izgradnja kompleksnih infrastrukturnih, industrijskih i sličnih objekata.

„Jasno je da odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju u ovom slučaju nisu adekvatno primjenjene. Usvajanjem Odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene „Ada“ po skraćenom postupku institucije su svjesno dale prednost interesima investitora u odnosu na interes javnosti čije učešće je gotovo u potpunosti izbjegnuto“, Viktor Bjelić, Centar za životnu sredinu.

U redovnoj proceduri izrade zoning plana, kao i svakog drugog prostornog plana, obavezna je izrada strateške procjene na životnu sredinu gdje se procjenjuje kako će eventualna realizacija tog plana uticati na životnu sredinu. Upravo u tom dokumentu se moraju sagledati prirodne vijednosti i kakav će uticaj imati planirane intervencije i aktivnosti, a javnost i civilno društvo može dati svoje mišljenje i preporuke, te na taj način svesti moguće posljedice na najmanju mjeru.

„Investitor je započeo sa radovima iako procedura donošenja Zoning plana nije okončana, odnosno isti još nije usvojen. Na ovaj način su prekršene procedure i u velikoj mjeri uništena staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta zbog kojih je ovaj prostor evidentiran kao prirodna vrijednost u mnogim prostorno-planskim dokumentima“, naglašava Bjelić.

Pripremni radovi koji su definisani Vodnim smjernicama izdatim od strane JU „Vode Republike Srpske“ podrazumijevaju čišćenje terena, uklanjanje smeća, uklanjanje trule i oborene vegetacije, čišćenje korita rijeke Vrbas od šljunčanog nanosa i formiranje pokosa obale. Međutim, uvidom na terenu smo ustanovili da radovi značajno odstupaju od predviđenog u Vodnim smjernicama. Započeti su građevinski radovi što se može vidjeti i na fotografijama gdje je uočljivo zidanje i betoniranje za koje je potrebna građevinska dozvola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti