Plijen carinika težak 5,8 miliona KM

16.08.2016. 12:27 / Izvor: Glas Srpske
Plijen carinika težak 5,8 miliona KM

Poredeći za prošlom godinom, čak 2,2 miliona maraka veća je vrijednost "plijena" carinika.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) za šest mjeseci ove godine oduzela je u carinskim prekršajima robu vrijednu 5,8 miliona maraka, a među kojom su motorna vozila, dijelovi za automobile, odjeća, obuća, cigarete, kozmetika.

Poredeći za prošlom godinom, čak 2,2 miliona maraka veća je vrijednost "plijena" carinika.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević rekao je da se u skladištima trenutno nalazi roba vrijedna 9,4 miliona KM, od čega je 6,3 miliona pravosnažno, a 3,1 milion KM robe privremeno oduzeto.

- O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obavezujuća za UIO. Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi navodi šta će se s tom robom dalje dešavati, odnosno hoće li biti uništena, prodata ili nešto treće  - naveo je Kovačević.

Kada je riječ o robi oduzetoj u ovoj godini, Kovačević kaže  da su najviše oduzimani razni tekstilni proizvodi, dijelovi za automobile, duvanske prerađevine i cigarete, te obuća i motorna vozila.

- Predmet carinskih prekršaja bili su i kozmetika i parfemi, te razne kućne potrepštine, ali i roba široke potrošnje -  naveo je Kovačević.

Roba je najčešće oduzimana na Carinskim ispostavama u Gradišci i Sarajevu, te u Bihaću, Cazinu, Gradačcu, Mostaru, Ljubuškom i Višegradu, ali i na tržnici "Arizona" u Brčko distriktu.

Naglašava da u skladu sa odlukom o prodaji carinske robe, nadležni regionalni centri UIO pripremaju spiskove robe za koju su ispunjeni uslovi za prodaju i napominje da su u tim regionalnim centrima formirane i komisije koje procjenjuju vrijednost robe koja se prodaje. Obavještenja o aukciji robe budu dostupna na internet stranici UIO ili dnevnim novinama.

IZVJEŠTAJI

Ratko Kovačević naveo je da je za šest mjeseci ove godine UIO dostavila Tužilaštvu BiH 70 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza.

- Na osnovu tih izvještaja procjenjuje se da je budžet BiH oštećen za  9,5 miliona KM - naveo je Kovačević.  

 Vrijednost oduzete robe

1. polugodište 2016.

5,8 miliona KM

1. polugodište 2015.

3,6 miliona KM

Najčešće oduzimana roba

Tekstilni proizvodi

Motorna vozila

Dijelovi za automobile,

Cigarete

Obuća

Kozmetika

Parfemi

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti