"Intral" Tuzla zapošljava nove radnike na poslovima proizvodnje obuće

25.08.2016. 08:12 / Izvor: Akta.ba
'Intral' Tuzla zapošljava nove radnike na poslovima proizvodnje obuće

U narednih 10 do 15 dana obavit će se proces evidentiranja i selekcije zainteresirnaih kandidata.

U Srebreniku je održan sastanak predstavnika Općine Srebrenik i firme "Intral" iz Tuzle sa blizu 100 nezaposlenih osoba s područja ove općine zaintersiranih za radni angažman u ovoj tuzlanskoj firmi. Kako je istakao Nermin Tursić, savjetnik općinskog načelnika, Općina Srebrenik preduzima konkretne mjere na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, otvaranju poslovne zone i dovođenju domaćih i stranih investitora, koje bi trebale doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih na području ove općine. Prvi konkretan korak na realizaciji ovih mjera, istakao je Tursić, predstavlja angažman s firmom "Intral" Tuzla koja je iskazala interes za zapošljavanje većeg broja proizvodnih radnika na poslovima proizvodnje obuće.

Kako je istakao Alija Šehović, direktor "Intrala", ova firma u prvoj fazi nudi mogućnost obuke i prekvalifikacije za oko 30 do 60 nezaposlenih osoba koje je bi nakon uspješne edukacije zasnovale radni odnos. Obuka i prekvalifikacija radnika za poslove: mašinska i ručna proizvodnja obuće u pogonima "Intrala" trajat će tri mjeseca, a radnicima uključenim u proces edukacije ova firma će obezbijediti prijevoz, topli obrok i novčanu naknadu propisanu Zakonom o radu.

U narednih 10 do 15 dana obavit će se proces evidentiranja i selekcije zainteresirnaih kandidata, a nakon toga započet će tromjesečna obuka i prekvalifikacija u pogonima "Intrala" u Tuzli. Ukoliko nakon procesa prekvalifikacije radni odnos zasnuje veći broj radnika s područja ove općine, rečeno je na sastanku, postoji mogućnost da Intral u narednom periodu otvori i poseban proizvodni pogon u Srebreniku. Inače već početkom septembra firma Intral BH dobija novog partnera - njemački Lorenz Intral za web 1Shoe Group. Tuzlanska firma će za Nijemce proizvoditi žensku modnu obuću, dok će kapaciteti zavisiti od razvoja saradnje.

"Iako je saradnja sa njemačkim partnerom u povoju, možemo reći da kod obje strane postoji interes za razvijanje dugoročne i uspješne saradnje. Ugovor koji smo potpisali biće implementiran u septembru, a ta proizvodna linija diktira zaposlenje od 70 do 100 radnika koji treba da budu obučeni do kraja godine", kaže Šehović.

Kada su krajem prošle godine zakupili prostorije fabrike obuće Aida u stečaju i preselili sjedište iz Lukavca u Tuzlu, u obnovu jedne od hala u Aidi Intral je, shodno prethodnom dogovoru sa Vladom Tuzlanskog kantona, investirao oko milion KM. U tom periodu Intral je zapošljavao 460 radnika od kojih je je 230 radnika obučeno za profitni centar koji će kasnije preuzeti njihov partner Boxmark Leather, za potrebe proizvodnje presvlaka za sjedišta u autoindustriji. Od februara ove godine Intral je zaposlio 80 radnika, tako da trenutni broj iznosi 310. U toku  su i nova upošljavanja, tako da se do kraja godine, očekuje novih 70-100 radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti