Necarinske barijere glavna prepreka u provođenju CEFTA sporazuma

06.09.2016. 16:03 / Izvor: SRNA
Necarinske barijere glavna prepreka u provođenju CEFTA sporazuma

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kao najpozitivnije mjere pristupanja BiH Cefta sporazumu naveo je liberalizaciju tržišta.

BiH je imala višestruku korist od pristupanja Cefta sporazumu, ali smetnju u njegovom sprovođenju i dalje predstavljaju necarinske barijere, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji u Sarajevu posvećenoj 10 godina primjene ovog sporazuma u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je riječ o jubileju sprovođenja jednog važnog regionalnog sporazuma i odlične platforme za zemlje regiona, a time i za BiH.

"Tokom ovih 10 godina stasali smo i uspjeli da liberalizujemo tržište zemalja koje pripadaju Cefta zoni, koja je jedan dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Šarović novinarima pred početak konferencije.

Prema njegovim riječima, zemlje Cefte najveći su spoljnotrgovinski partner BiH poslije EU. "Na zemlje Cefte odnosi se praktično 15 odsto spoljnotrgovinske razmjene robe i usluga BiH, dok zemlje EU u ukupnoj ekonomiji BiH učestvuju sa nešto više od dvije trećine razmjene robe i usluga", precizirao je Šarović.

Ističući da BiH ostaje privržena Cefta sporazumu i svim aktivnostima koje se vode u okviru njega, Šarović je rekao da je trenutni akcenat u okviru Cefte, osim aktivnosti na liberalizaciji trgovine, na uklanjanju necarinskih barijera.

"Necarinskih barijera i dalje ima u priličnom broju i obično ih, prema prijavama Cefta Sekretarijatu, čine najveće zemlje", rekao je Šarović i dodao da BiH nije u grupi onih zemalja koje su u značajnijoj mjeri prijavljene za uvođenje ovih barijera.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kao najpozitivnije mjere pristupanja BiH Cefta sporazumu naveo je liberalizaciju tržišta.

"Bilo je i negativnih efekata izraženih kao necarinske barijere u zemljama koje su svojim unutrašnjim propisima zagorčavale protok robe i smanjile našu spoljnotrgovinsku razmjenu unutar Cefte", rekao je Bojić ističući da necarinske barijere nisu posljedica potpisivanja Cefta sporazuma.

Kao ključni zadatak BiH u narednom periodu u prevladavanju necarinskih barijera, Bojić je naveo omogućavanje ispitivanja uzoraka na terenu i nesmetano sertifikovanje proizvoda, te harmonizaciju zakona.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Jan Šnajdauf smatra da BiH koristi sve prednosti koje Cefta nudi. "EU podržava Cefta sporazum od samog početka zbog toga što ovakva vrsta razvoja trgovinskih odnosa između zemalja regiona doprinosi stabilnosti i prosperitetu", rekao je Šnajdauf.

Prema njegovim riječima, Cefta je strukturom slična jedinstvenom tržištu EU i na isti način se vrši trgovinska razmjena. "Možemo reći da Cefta predstavlja neku vrstu pripreme za evropske integracije. BiH se svojim članstvom u Cefti priprema za članstvo u jedinstvenom tržištu EU", zaključio je Šnajdauf.

Konferenciju "BiH - 10 godina implementacije Cefta 2006" organizovalo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji sa projektom "Izgradnja kapaciteta za trgovinske politike i analize u BiH", koji finansira EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti