Robne rezerve se radi ušteda sele iz privatnih skladišta u vojarnu

16.09.2016. 10:05 / Izvor: Večernji List
Robne rezerve se radi ušteda sele iz privatnih skladišta u vojarnu

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavila je nadzor svih skladišta u kojima se nalaze robne rezerve Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavila je nadzor svih skladišta u kojima se nalaze robne rezerve Federacije BiH. Obavljena je količinska i kvalitativna kontrola te utvrđeno stanje u kojima se robne rezerve nalaze.

Kako stoji u službenom izvješću, “po nalogu Vlade FBiH, tržišni inspektori obavili su inspekcijske nadzore svih skladištara, prema pregledu koji je načinila Federalna direkcija robnih rezervi, te na Vladu FBiH uputili elaborat o izvršenim inspekcijskim nadzorima roba iz federalnih robnih rezervi s kompletnom analizom”. Inspekcijski nadzor nad skladištima robnih rezervi napravljen je i iz razloga što Vlada priprema gašenje Direkcije robnih rezervi.

Prema planu, umjesto Direkcije, bit će utemeljeno javno poduzeće, koje će biti pravni sljednik Federalne direkcije robnih rezervi. Ono će biti organizirano kao društvo s ograničenom odgovornošću u 100-postotnom vlasništvu FBiH, kao osnivača poduzeća, čija djelatnost je od posebnog skladu sa zakonom koji inače regulira rad javnih poduzeća. Iako se zbog nezakonitih radnji provodi istraga oko rada Federalne direkcije robnih rezervi, poslovanje novog javnog poduzeća treba biti bolje i transparentnije, a nabava i čuvanje zalihe goriva, hrane, lijekova i drugih potrepština za pomoć stanovništvu u slučaju rata, elementarnih nepogoda ili naglog rasta cijena puno organiziranija.

Za razliku od Direkcije, koja je imala samo jedno skladište u svom vlasništvu, i zbog čega je zalihe hrane i goriva čuvala u privatnim prostorima, Javno poduzeće Robne rezerve FBiH imat će svoje skladište na koje se neće plaćati najamnina.

Direkcija je do sada raspolagala samo jednim skladištem ograničenog kapaciteta u Visokom, za najamninu privatnih prostora davala je godišnje više od 900.000 KM. Na temelju izvješća radne skupine koju je imenovala Vlada FBiH, novom JP Robne rezerve FBiH bit će dano na raspolaganje više prostora za skladištenje. Prostor nekadašnje vojarne Matrez u Visokom, po njihovoj ocjeni, mogao bi se u cijelosti iskoristiti za skladištenje robnih rezervi. Pregledom na licu mjesta radna skupina je utvrdila da: prostor vojarne u površini od oko 2500 četvornih metara ograđen je kvalitetnom, visokom metalnom ogradom i nalazi se u neposrednoj blizini autoceste, udaljen od Sarajeva oko 35 km, a od najudaljenijih prostora FBiH sjever - jug, istog - zapad oko 200 km.

Mogući objekt

Zatvoreni objekti imaju pristupni put, rampe za istovar robe, struju, vodu, kanalizaciju, protupožarnu zaštitu, ispunjavaju kriterije koji su potrebni za kvalitetno skladištenje hrane i goriva. Radna skupina napominje da, s obzirom na visoke troškove najamnine i rizike skladištenja roba kod nesavjesnih skladištara, Vlada treba poduzeti sve aktivnosti da se ovaj objekt što prije stavi u funkciju skladištenja robnih rezervi i da radi na daljnjem osiguranju vlastitih skladišnih kapaciteta.

I u posljednjem izvješće Ureda za reviziju institucija FBiH, naveden je niz negativnih primjera iz poslovanja Federalne direkcije rodnih rezervi. Revizori su istaknuli kako Direkcija "nije odredila vrstu, količinu i vrijednost robnih rezervi ni najmanju količinu robe koja mora biti stalno na raspolaganju za opskrbu stanovništva u slučaju potrebe.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti