U Lukavcu otvoren pogon za proizvodnju opreme za pekarstvo

28.09.2016. 09:11 / Izvor: Akta.ba

Pogon je otvorila kompanija Gostol Gopan, kćerka istoimene slovenačke kompanije.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić jučer je u društvu članova uprave Gostol – Gopan d.o.o. Lukavac i predstavnika lokalne zajednice svečano otvorio nove proizvodne pogone ove lukavačke kompanije.

Inače 2006. godine, kada je Gostol Gopan, je osnovana kao kćerka istoimene slovenačke kompanije i od tada u Bosni i Hercegovini bilježi konstantan rast u proizvodnji mašina u opreme za pekarstvo.

"Naša kompanija imala je posebno težak period kada smo bili pogođeni poplavama 2014. godine. U rekordnom roku uspjeli smo adaptirati naše prostore i samo za mjesec dana ponovno započeli proizvodnju", rekao je direktor kompanije Alaga Sejdinović i zahvalio se poslovnim partnerima, predstavnicima lokalne vlasti, nevladinim organizacijama i svima onima koji su u najtežim vremenima bili uz Kompaniju.

Na današnjoj svečanosti delegaciju Vlade Tuzlanskog je predvodio premijer Gutić. Ovom prilikom on je izrazio zadovoljstvo uspješnim poslovanjem jedne skoro isključivo izvozno orijentirane kompanije koja značajno doprinosi da naš kanton ima pokrivenost uvoza izvozom u iznosu od 99%.

Parafrazirajući nedavnu izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, premijer Gutić je istakao da je danas "najbolje vrijeme za investicije u Tuzlanski kanton, jer zvanični pokazatelji i interesi stranih investitora pokazuju da mi u Tuzlanskom kantonu imamo najveći trend rasta industrijske proizvodnje od oko 6%, povećanje broja uposlenih za oko 10.000, a istovremeno nam pokrivenost uvoza izvozom iznosi zavidnih 99%", rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti