Drvna industrija, potencijal za dalji razvoj

01.10.2016. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Drvna industrija, potencijal za dalji razvoj

Prema analizama na području Tuzlanskog kantona privreda u oblasti drvoprerade jača.

Stanje u oblasti drvoprerade, potencijali ali i poteškoće u radu privrednih subjekata koji rade u okviru ove privredne grane bile su teme jučerašnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Abdulaha Zukića i v.d. direktorice JP Šume TK Nermine Mahmutović sa predstavnicima Kantonalne privredne komore i vodećih drvoprerađivačkih kompanija sa područja našeg kantona.

S obzirom na to da je jedan od većih problema u radu ovih kompanija kontinuitet u snabdijevanju drvnom sirovinom, premijer Gutić je istakao da Vlada Tuzlanskog kantona razumije ovu problematiku i da je već ranije donijela zaključak kojim se javnom preduzeću Šume TK sugeriše da, u skladu sa zakonima, određeni prioritet u snabdijevanju drvnom sirovinom dodjeli domaćim proizvođačima sa što višim stepenom finalizacije proizvoda.

"Jedan od osnovnih problema s kojim se JP Šume TK susreću kada je u pitanju snabdijevanje drvnim sortimentima sadržan je u činjenici da su prerađivački kapaciteti naše drvne industrije znatno veći od kapaciteta i potencijala kojim raspolaže ovo javno preduzeće. Taj odnos kreće se i do 1:4, tako da je neophodno da jedan dio sirovine prerađivači dobave iz drugih izvora", rekao je ministar Zukić i dodao da će se učiniti maksimum napora da raspoloživa količina drvne sirovine bude ravnomjerno raspoređena uzimajući u obzir određene kriterije kao što je i stepen finalizacije proizvoda.

Kako bi se situacija eventualno dodatno popravila dogovoreno je da u narednom periodu predstavnici Privredne komore TK, drvoprerađivača, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te JP Šume TK, zajednički utvrde količine koje se realno mogu isporučiti drvoprerađivačima.

Analizirajući odnos ponude i potražnje za drvnim sortimentima na području Tuzlanskog kantona generalna je ocjena da privreda u oblasti drvoprerade jača, a da joj je samim tim potrebno posvetiti i više pažnje.

"Vlada Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Vladom Federacije BiH u ovoj godini za poticaje razvoju privrede, uključujući i drvoprerađivače obezbjedila oko 18 miliona KM. Ti poticaji realizirali su se i još uvijek se realiziraju putem nekoliko ministarstava", istakao je premijer Gutić i pozvao predstavnike kompanija da apliciraju na ove programe i povuku određena sredstva. Premijer Gutić također je podsjetio i na program subvencioniranja kamata koji se realizira u saradnji sa Agencijom za razvoj NERDA.

Zahvalnost Vladi TK i premijeru Gutiću na razumijevanju i želji da se riješe problemi drvoprerađivača danas je izrazio i predsjednik Kantonalne privredne komore TK Nedret Kikanović.

"Danas prisutni drvoprerađivači izvoze oko 40 miliona KM i to je veoma pozitivan polovni rezultat, ali i potencijal koji imamo. Svjesni smo mogućnosti i načina raspodjele sirovine, taj dio želimo unaprijediti i uravnoteženo raspodijeliti dostupnu sirovinu, kako bi naši drvoprerađivači mogli u narednoj godini realno planirati koliko će sirovine dobiti ovdje, a koliko toga moraju nabaviti na drugom tržištu", rekao je Kikanović.

"Ja sam danas vidio dobru volju i premijera i ministra da se prevaziđu problemi s kojima se susrećemo i ja sam optimista. Mislim da smo danas imali konstruktivan razgovor i da su zaključci veoma dobri, a sad je na svima nama da ove zaključke pokušamo realizirati", rekao je predsjednik Udruženja drvoprerađivača u Kantonalnoj privrednoj komori TK Ramiz Grapkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti