Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH

13.10.2016. 11:13 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH

Među propisanim nadležnostima te agencije je supervizija rada i zakonitosti poslovanja subjekata bankovnog sustava.

Vlada Federacije BiH je, danas na sjednici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH.

Među propisanim nadležnostima te agencije je supervizija rada i zakonitosti poslovanja subjekata bankovnog sustava, nalaganje i poduzima mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i restrukturiranje banaka sukladno propisima.

U obavljanja tih poslova, Agencija ima pravo uvida u poslovne knjige i drugu dokumentaciju subjekata bankovnog sustava, kao i pravnih osoba koja su sa subjektom bankovnog sustava koji je predmet supervizije povezane imovinskim ili upravljačkim odnosima.

U obavljanju svojih nadležnosti Agencija je potpuno samostalna i neovisna. Agencija, njezin Upravni odbor, direktor i zamjenik direktora Agencije, zaposlenici, savjetnici, privremeni/eksterni, posebni upravnik i likvidator, kao i druge osobe koje je Agencija preporučila ili imenovala za obavljanje određenih radnji u okviru misije Agencije, ne mogu biti gonjeni za kaznena djela, niti biti smatrani odgovornim u građanskopravnom postupku u vrijeme i po prestanku rada, odnosno angažmana u Agenciji za bilo koje radnje koje su izvršili u dobroj vjeri tijekom izvršenja zadataka iz okvira svojih ovlaštenja.

Radi obavljanja i unapređivanja poslova iz svoje nadležnosti, Agencija surađuje s Centralnom bankom BiH, Agencijom za osiguranje depozita BiH, nadzornim tijelima financijskog sektora Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko BiH, kao i drugim kontrolnim organima i ostalim institucijama i tijelima. Ona surađuje i s međunarodnim institucijama koje obavljaju superviziju, restrukturiranje i ostale nadležnosti prema bankama i drugim financijskim organizacijama.

Među razlozima za donošenje novog Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH je i potreba njegovog usklađivanja s relevantnim zakonodavstvom Europske unije, kao i inoviranja zakonskih rješenja, s obzirom na to da je postojeći zakon donesen 1998. godine i da je, u međuvremenu, pretrpio veći broj izmjena i dopuna.

Bankarski sektor je bitan za ekonomiju zemlje, zbog čega prekid obavljanja njegovih funkcija ima negativne posljedice ne samo na stabilnost financijskog sustava, već i na realni sektor i sve građane. Stoga novi Zakon o Agenciji, kao i novi Zakon o bankama, uspostavlja pravni okvir za restrukturiranje banaka u FBiH radi poduzimanja mjera koje su trebale, u uvjetima financijske krize, spriječiti ili ublažiti nastupanje kriznih situacija kako kod pojedinačne banke, tako i kod bankovnog i financijskog sustava u cjelini.

To se odnosi i na osiguranje učinkovitog restrukturiranja banke čije je stanje takvo da ne može ili vjerojatno neće moći nastaviti poslovati, prije svega s gledišta mogućnosti da primjenom tih mjera bude blagovremeno spriječena insolventnost banke postane insolventna, kao i da bude omogućeno preventivno djelovanje u cilju smanjenja negativnih posljedica na obavljanje ključnih funkcija banke i stabilnost financijskog sustava ako banka postane nesposobna da posluje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti