Izetbegović: Aparati u Kliničkom centru su godinama neservisirani

14.10.2016. 08:46 / Izvor: Fena
Izetbegović: Aparati u Kliničkom centru su godinama neservisirani

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović razgovarala je jučer u Sarajevu s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović razgovarala je jučer u Sarajevu s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović o različitim problemima u zdravstvu kao i načinima konsolidacije nagomilanih dugova u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon sastanka Mahmutbegović je pohvalila činjenicu da je u posljednjih šest mjeseci napravljen pomak kada je u pitanju konsolidacija naslijeđenih dugova te se očekuje prvi put nakon mnogo godina pozitivan finansijski izvještaj Univerzitetsko-kliničkog centra.

"Zdravstvo je u izuzetno teškoj situaciji, postoje određene stvari koje ni zakonski nisu adekvatno riješene, ali to nije problem samo ovog zdravstvenog centra",  podvukla je Mahmutbegović, dodajući da postoje načini kako poboljšati rad zdravstvenih ustanova u korist pacijenata i zdravstvenih radnika.

Direktorica Izetbegović je naglasila da menadžment Centra čini velike napore u konsolidaciji stanja u Kliničkom centru, podsjećajući na naslijeđenih 100 miliona KM duga prema dobavljačima, ali i iznoseći činjenicu da je bilo 65 miliona KM duga kada su u pitanju operacione sale.

"Operacione sale su puštene u rad, a oprema nije popisana niti servisirana. Gotovo svi aparati u Kliničkom centru su godinama neservisirani. Ipak nakon šest mjeseci napravili smo pozitivan izvještaj o finansijskom poslovanju", pojasnila je Izetbegović.

Kako je dodala Izetbegović, preliminarni izvještaj koji je menadžment Kliničkog centra dobio od Revizorske komore Federacije Bosne i Hercegovine pokazuje negativno poslovanje Kliničkog centra u 2014. i 2015. godini po svim tačkama i stavkama.

Iznijela je i podatak da je sada skraćena lista čekanja na gotovo sve usluge u Kliničkom centru, za primjer navodeći jutrošnju situaciju kada je u biohemijskom labaratoriju pružena usluga za oko 300 pacijenata u roku od dva sata.

"Skraćena je lista čekanja na svim invazivnim procedurama poput procedure takozvanog „zlatnog sata“ kod pacijenata s akutnim srčanim infarktom, zatim sve usluge na nuklearnoj medicini su značajno ubrzane, kao i procedura biopsije štitne žlijezde", pojasnila je Izetbegović.

Potpredsjednica Mahmutbegović naglasila je da nije dobro što je na snazi medijska politizacija cjelokupnog zdravstva što ide na štetu najviše pacijenata, ali i ljekara, dodajući da Ljekarska komora ima obavezu štititi dignitet ljekara.

Izetbegović je kazala da su svi članovi Ljekarske komore, koji su uposlenici Kliničkog centra, iznenađeni agresivnom retorikom kantonalne komore, dodajući da upravo Ljekarska komora treba štititi ljekarsku struku i zdravstvene ustanove, a ne praviti istupe koji su profesionalno, privatno, etički i deontološki nedopustivi u komuniciranju između zdravstvenih radnika.

"Ovim najviše štete u konačnici nanose sebi", stav je direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Razgovarano je i o Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i načinu distribuiranja lijekova posebno kada je u pitanju kardiohirurška disciplina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti