Federacija BiH: Snimat će se teren u potrazi za naftom i plinom

24.10.2016. 09:50 / Izvor: Faktor
Federacija BiH: Snimat će se teren u potrazi za naftom i plinom

Zadatak Savjetodavnog stručnog tijela je da Vladi FBiH pruži stručne informacije i savjetodavne usluge u naftnoj industriji, eksploataciji nafte i sl.

Federalna vlada je donijela odluku o osnivanju Savjetodavnog stručnog tijela za istraživanje i eksploataciju nafte i plina za Federaciju BiH.

Predsjednik je Hazim Hrvatović iz Federalnog zavoda za geologiju, zamjenik predsjednika Stipo Buljan iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a u Savjetodavnom tijelu je još 15 članova imenovanih na period od dvije godine.

Zadatak Savjetodavnog stručnog tijela je da Viadi FB H pruži stručne informacije i savjetodavne usluge u naftnoj industriji, eksploataciji nafte, koncesijama kao i druge preporuke i mišljenja u vezi s ovom oblasti.

"Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Vlada FBiH je u 2015. godini, negdje u prosincu, prihvatila informaciju i proslijedila je u Parlament a vezana je upravo za odiuku o osnovanju Savjetodavnog stručnog tijela. Parlament je razmotrio tu odluku, usvojio informaciju donio zaključak koji nalaže da mi ao resorno ministarstvo sa Vladom FBiH utvrdimo to savjetodavno tijelo", kazao je za Faktor.ba Nermim Džindić federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Dodaje da mnoge zemlje svijeta koje imaju iskustva u oblasti naftne industrije, njene eksploatacije koriste savjetodavna tijela.

"Razlog je što se standardi, norme, tehnologija u toj oblasti, iz godine u godinu, mijenjaju. Naš zahtjev je bio da u sastavu tog savjetodavnog tijela moraju biti stručne osooe s akademija fakulteta, instituta, privrede i drugih srodnih oblasti, kako bi sastav ekipe bio reprezentativan i donio najispravnije odluke. Tako je i učinjeno. Već imamo rezultate u istraživanjima, ali planiramo uraditi i dodatno avionsko snimanje terena", rekao je Džindić za Faktor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti