Pacijenti iz FBiH će moći na hrvatsku listu čekanja za transplantaciju

27.10.2016. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Pacijenti iz FBiH će moći na hrvatsku listu čekanja za transplantaciju

Za potpisivanje ovog protokola Vlada je ovlastila federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o prihvatanju Prijedloga protokola o saradnji u području transplantacijske medicine koji će biti zaključen između Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Za potpisivanje ovog protokola Vlada je ovlastila federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja predviđeno je da Federalno ministarstvo zdravstva odobrava uzimanje, presađivanje i razmjenu organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH u okviru međunarodne i međuentitetske saradnje.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je Prijedlog protokola sačinjen s ciljem daljeg razvoja transplantacijske medicine FBiH, odnosno osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca, te iznimno i bubrega, i u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, a u okviru Eurotransplant International Foundation, preko jednog iz izabranih transplantacijskih centara Hrvatske. Prijedlogom protokola obuhvaćeni su oblici tehničke pomoći i obaveze koje proističu za njegove potpisnice.

Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH će biti u mogućnosti da budu uključeni na Listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, iznimno i za bubreg. Ovim protokolom regulirano je i pitanje reciprociteta u pogledu uzimanja organa od umrlih darovatelja, kao i broj vraćenih organa od umrlih darovatelja državljana Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti