Pacijenti iz FBiH će moći na hrvatsku listu čekanja za transplantaciju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pacijenti iz FBiH će moći na hrvatsku listu čekanja za transplantaciju

Za potpisivanje ovog protokola Vlada je ovlastila federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

27.10.2016. 14:24 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o prihvatanju Prijedloga protokola o saradnji u području transplantacijske medicine koji će biti zaključen između Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Za potpisivanje ovog protokola Vlada je ovlastila federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja predviđeno je da Federalno ministarstvo zdravstva odobrava uzimanje, presađivanje i razmjenu organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH u okviru međunarodne i međuentitetske saradnje.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je Prijedlog protokola sačinjen s ciljem daljeg razvoja transplantacijske medicine FBiH, odnosno osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca, te iznimno i bubrega, i u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, a u okviru Eurotransplant International Foundation, preko jednog iz izabranih transplantacijskih centara Hrvatske. Prijedlogom protokola obuhvaćeni su oblici tehničke pomoći i obaveze koje proističu za njegove potpisnice.

Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH će biti u mogućnosti da budu uključeni na Listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, iznimno i za bubreg. Ovim protokolom regulirano je i pitanje reciprociteta u pogledu uzimanja organa od umrlih darovatelja, kao i broj vraćenih organa od umrlih darovatelja državljana Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti