Kolektivni ugovori za oblasti šumarstva i prerade drveta još nisu potpisani

01.11.2016. 08:20 / Izvor: Fena
Kolektivni ugovori za oblasti šumarstva i prerade drveta još nisu potpisani

Pregovori za oblast drvne i papirne industrije još su u toku i oni bi trebali biti okončani do 14. novembra.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić izjavila je jučer u Sarajevu da još nijedan kolektivni ugovor u oblasti šumarstva, ni u oblasti prerade drveta i papira nije potpisan.

Ona je na okruglom stolu "Kolektivno pregovaranje: svrha, metode i tehnika pregovaranja" pojasnila da su za oblast šumarstva tri mjeseca vođeni pregovori, kojim je koordinirao pregovarački tim Vlade FBiH, te je kolektivni ugovor parafiran 19. septembra.

Ćatić je navela da su ugovor dosad usvojile vlade četiriju kantona - Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo, a u narednom periodu očekuju da to učine i Bosanskopodrinjski, Tuzlanski i Kanton 10, te da Hercegovačko-neretvanski dostavi odgovor, nakon čega će pristupiti potpisivanju kolektivnog ugovora.

Dodala je da su pregovori za oblast drvne i papirne industrije još u toku i da bi oni trebali biti okončani do 14. novembra.

"Interes ovog sindikata je uvijek bio da održimo postojeća i otvorimo nova radna mjesta i sačuvamo stabilnost preduzeća. Mislim da smo to dosad svojim radom i dokazali, ali pošto se vremena mijenjaju moramo tražiti nove načine rada i uloge sindikata da bismo zajedno s poslodavcima detektovali zajedničke probleme i radili na poboljšanju uslova rada i postizanju boljih efekata u ovim sektorima", rekla je Ćatić.

Jučerašnji okrugli sto održan je u sklopu projekta "Jačanje socijalnog dijaloga u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije" koji Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH provodi u saradnji sa Sindikatom industrije i energetike Norveške.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti