Pitanje akciza pred rješenjem: Dogovor lidera deblokira Koridor

07.11.2016. 08:17 / Izvor: Faktor
Pitanje akciza pred rješenjem: Dogovor lidera deblokira Koridor

Zasad su kredit MMF-a i nastavak izgradnje Koridora Vc dovedeni pod znak pitanja.

Pitanje akciza bi, po svemu sudeći, tebalo da bude riješeno prije nego što Međunarodni monetarni fond (MMF) bude odlučivao o odobravanju isplate nove tranše kredita.

Plavi dizel

Prema riječima predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, na sastanku političkih lidera postignut je dogovor o uvrštavanju takozvanog plavog dizela, odnosno kupovine goriva za registrirane poljoprivrednike po povoljnijim uvjetima, u izmjene Zakona o akcizama.

"Dogovorili smo se da se sastanu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, te da dogovore detalje u vezi sa budućim sveobuhvatnim izmjenama Zakona o akcizama, tako da u njih budu ugrađene i odredbe o plavom dizelu. Ove izmjene bit će pripremljene u saradnji sa MMF-om", kazao je Borenović za Faktor.

Akcize na pića

Upravo je pitanje plavog dizela bilo kamen spoticanja prilikom posljednjeg pokušaja usvajanja izmjena spomenutog zakona u državnom Parlamentu. Ovim izmjenama je bilo predviđeno povećanje akciza na gorivo. Od toga nije zavisila samo isplata naredne tranše kredita MMF-a, nego i dobijanje kredita potrebnih za nastavak izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Zasad su kredit MMF-a i nastavak izgradnje Koridora Vc dovedeni pod znak pitanja.

Osim toga, izmjene Zakona o akcizama trebale bi definirati budući iznos ovih taksi na alkoholna pića, pivo, vino i bezalkoholna pića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti