Nakon poništenja ugovora: BiH iduće godine ostaje bez pasoša?

07.11.2016. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Nakon poništenja ugovora: BiH iduće godine ostaje bez pasoša?

Tender za nabavku pasoša raspisan u maju ove godine je poništen.

Tender za nabavku pasoša raspisan u maju ove godine je poništen.

Na tender Agencije za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA) prijavile su se dvije kompanije, i to firma iz Banje Luke Müehlbauer i kompanija Gemalto iz Francuske.

Ponuda Müehlbauera ocijenjena kao najpovoljnija i to sa ukupnom cijenom od 17.729.980,00 KM bez PDV-a, odnosno 20.792.070,00 KM sa PDV-om, saznaje Akta.ba.

Sa njom je trebao biti potpisan i novi ugovor o izradi ličnih dokumenata, međutim, nakon žalbe francuske kompanije Uredu za razmatranje žalbi, cijeli postupak je poništen.

"Jedan od ponuđača (Gemalto iz Francuske) je uložio žalbu na izbor najpovoljnijeg ponuđača, a Ured za razmatranje žalbi je donio rješenje kojim je ova žalba uvažena, poništena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača i poništena tenderska dokumentacija. Tender ćemo raspisati čim uskladimo tendersku dokumentaciju, najvjerovatnije u narednih 15 dana", kazali su iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za portal Akta.ba.

Inače, ponuda ponuđača Gemalto S.A. Meudon, Francuska prvobitno nije kvalifikovana i prihvatljiva iz razloga jer navedeni ponuđač dokaze iz tačke 6.5.1 a) tenderske dokumentacije nije dostavio na način tražen tenderskom dokumentacijom, odnosno dostavljene su samo potvrde bez spiska izvršenih ugovora. Osim toga, nije dostavljen dokaz iz kojeg se može utvrditi da je ponuđač registriran kod poreznog punomoćnika koji ima sjedište u BiH.

Poništenje tendera za nabavku pasoških knjižica neće odmah izazvati probleme u izdavanju putnih dokumenata bh. građanima, ali bi se to moglo dogoditi već na proljeće 2017. godine, poručili su iz IDDEEA-e.

Kakve će posljediće imati poništenje ugovora s tvrtkom “Müehlbauer” ostaje da se vidi. Direktor IDDEEA-e  Edim Nesimi će sutra u Banjaluci održati konferenciju za medije na kojoj će govoriti o svim aktuelnim pitanjima iz nadležnosti IDDEEA-e.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti