Održivost na švedski način na sajmu RENEXPO 2016.

09.11.2016. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Održivost na švedski način na sajmu RENEXPO 2016.

Ambasada Švedske u BiH, u saradnji sa švedskim kompanijama Atlas Copco, Lindab i SKF, bit će prisutna po drugi put zaredom sa sajmu Renexpo.

Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa švedskim kompanijama Atlas Copco, Lindab i SKF, bit će prisutna po drugi put zaredom sa sajmu i konferenciji Renexpo o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti koji će biti održani 9. i 10. novembra u Sarajevu.

Švedska privredna komora u BiH također će se predstaviti na štandu Ambasade Švedske.

Ambasada Švedske organizovat će danas u saradnji s Institutom za okoliš iz Stockholma Konferenciju o ciljevima održivog razvoja (SDG) i energetskoj efikasnosti u proizvodnji. Institut za okoliš iz Stockolma predstavljat će Shane Quinn, koja će govoriti o izazovima i mogućnostima ciljeva održivog razvoja i Ylva Rylander s prezentacijom na temu energetske efikasnosti u švedskoj industriji čelika. Kompanija Walter BIM Solutions također će na konferenciji u Sarajevu imati prezentaciju o svom radu na održivosti.

Vlada Švedske pruža kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini u smanjenju emisije i otklanjanju ostalih štetnih utjecaja kroz projekte energetske učinkovitosti, upravljanja čvrstim otpadom i pročišćavanja otpadnih voda, navodi se u saopćenju Ambasade Švedske u BiH.

Niskokvalitetni ugalj kojeg Bosna i Hercegovina u velikoj mjeri koristi za proizvodnju električne i toplotne energije, doprinosi emisijama stakleničkih gasova i zagađenju zraka, naročito u urbanim područjima. Istovremeno, samo 4 posto otpadnih voda u urbanim sredinama se prečišćava prije nego se ispuste u rijeke, a potencijal ušteda energija u velikoj mjeri nije istražen.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti