Vlasti obećale da će ispuniti obaveze nakon što smo stavljeni na crnu listu

21.11.2016. 14:16 / Izvor: Fena
Vlasti obećale da će ispuniti obaveze nakon što smo stavljeni na crnu listu

Entitetska vlada izvršiti svoj dio obaveze kako BiH ne ni bila stavljena crnu listu FATF-a, kazala je Cvijanović.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas da će predstavnici nadležnih ministarstava entitetske vlade obaviti konsultacije sa socijalnim partnerima o budžetu RS-a za 2017. godinu.

Osim budžeta, kako je dodala, bit će analiziran  i program ekonomskih reformi, koji treba da zamijeni raniju ekonomsku politiku.

Kazala je da će entitetska vlada izvršiti svoj dio obaveze kako BiH ne ni bila stavljena crnu listu FATF-a - Svjetske organizacije za sprečavanje pranja novca i finansiranja borbe protiv terorizma. Ovo je istaknula nakon što je već BiH stavljena na crnu listu. 

-Vlada RS-a će izvršavati svoje obaveze, a u kojoj mjeri će uspjeti da se kreira adekvatan odgovor, uključujući sve faktore u okviru BiH, to ostaje da se vidi – rekla je Cvijanović danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Usljed nedostatka saradnje Federacije BiH i Republike Srpske sa pregovaračkim timom BiH koji je učestvovao u pregovorima sa FATF-om (Svjetskom organizacijom za sprječavanje pranja novca i finansiranja borbe protiv terorizma), Evropsko udruženje banaka stavilo je samoinicijativno BiH na „crnu listu“, tvrdi Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

BiH je odranije bila na „sivoj listi“, ali novom odlukom, tvrdi Mektić, Evropska asocijacija banaka samoinicijativno je stavila BiH na „crnu listu“ zbog neispunjavanja uslova koje je BiH preuzela u pregovorima sa FATF-om i  Moneyvalom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti