IT Health Care Days 2016: Brojni benefiti od informatizacije zdravstva

15.12.2016. 12:10 / Izvor: Akta.ba
IT Health Care Days 2016: Brojni benefiti od informatizacije zdravstva
OTVORI GALERIJU

Prema riječima Samira Dedovića, direktora kompanije Medit, želja  mu je da ovom konferencijom približe ovu oblast i uvežu BiH o tokove u oblasti tehnologija i informatizacije zdravstva.

Na prvoj strukovnoj konferenciji ''IT Health Care Days 2016“, koja je počela danas u Sarajevu u organizaciji kompanije Medit, predstavljaju se najaktualnija rješenja i primjena ICT tehnologije u zdravstvu.

Prema riječima Samira Dedovića, direktora kompanije MedIT,  želja im je da ovom konferencijom približe ovu oblast i uvežu BiH o tokove u oblasti tehnologija i informatizacije zdravstva.

Na konferenciji će, najavio je, pored predstavljanja stanja u BiH biti govora o inovativnim iskustvima drugih država u ovoj oblasti kao što je Mađarska, Hrvatska i dr.

Iskustva iz ove oblasti podijelit će domaći i regionalni stručnjaci. Jedan od njih je prof. dr. Miroslav Mađarić koji je predstavio inovativna rješenja koja su imali u Hrvatskoj. 

Istaknuo je da informatizacija zdravstva donosi koristi, prije svega pacijentima, ali i radnicima u zdravstvu. Naglasio je da upravljanje zdravstvom treba pratiti trendove modernog menadžmenta.

"eZdravstvo nije samo tehnološka inovacija nego i organizacijska. Ona značajno poboljšava svakodnevne aktivnosti, olakšava rad medicinskom osoblju, pruža bolju uslugu pacijentima te uz sve to i racionalizuje troškove", naveo je Mađarić.

Naveo je da u Hrvatskoj imaju dobar primjer, a to je uvođenje sustava eRecepta koji se pokazao kao jedan od najbolje implementiranih projekata eZdravstva u Europi.

"Naime, svi osiguranici u Hrvatskoj imaju mogućnost u bilo kojoj ljekarni podignuti bilo koji lijek. Potrebno je samo da korisnik ima svoju zdravstvenu iskaznicu. Ovo se smanjuju troškovi, a ukoliko se radi o nekom lijeku koji se rijetko koristi moguće ga je naručiti u točno određenu ljekarnu u kojoj pacijent to želi. Ovaj sustav se pokazao kao veoma učinkovit i isplativ'', naveo je Mađarić.

Govoreći o novim trendovima u oblasti radiologije, navodi, da informatizacijom prestaje potreba da radiolog bude u bolnici i dežura nego se uspostavom IT sustava slika, koja se napravi distribuira u sigurnu mrežu i onaj radiolog, koji je usko specijaliziran za tu oblast, može od čak i od kuće očitati sliku, naveo je on. Sve ovo će, smatraju stručnjaci, povećavati efikasnost u ovoj oblasti i smanjiti troškove. Ono što je najvažnije od toga će koristi imati i pacijenti. 

Snježana Bodnaruk, tajnica Federalnog ministarstva zdravstva, navodi da  Ministarstvo podržava projekte koji vode ka informatizaciji zdravstva i poboljšanja usluga u ovoj oblasti. 

Prisutni IT stručnjaci iz zdravstvenog sektora u naredna dva dana govorit će o perspektivama i trendovima IT rješenja u zdravstvu te dobiti uvid u realizirane i planirane projekte u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu. Konferenciju organizira bh. kompanija medIT, koja je regionalni lider u oblasti primjene ICT tehnologija u zdravstvu, kao i udruženje HL7 BiH.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti