Za dvije godine građani u RS-u prijavili 188 sumnji na korupciju

17.12.2016. 08:17 / Izvor: Fena
Za dvije godine građani u RS-u prijavili 188 sumnji na korupciju

Od pomenutog broja 10 prijava je djelimično osnovano, 58 neosnovanih, a navodi u 37 prijava nisu potvrđeni.

Od 1. septembra 2014. do 16. decembra ove godine građani u Republici Srpskoj prijavili su 188 slučajeva u kojima se sumnja na korupciju i druge nepravilnosti u radu javne uprave, a od tog broja 16 prijava je osnovano, rečeno je na sjednici Komisije za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije u RS-u.

Od pomenutog broja 10 prijava je djelimično osnovano, 58 neosnovanih, a navodi u 37 prijava nisu potvrđeni.

Ministarstvo pravde RS-a je članovima Komisije predstavilo nacrt novog Krivičnog zakonika RS-a u dijelu koji se odnosi oblast borbe protiv korupcije te Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u RS-u.

Cilj zakona je da se osigura efikasan mehanizam zaštite prava osoba koje, kako je saopćeno, u dobroj namjeri prijavljuju korupciju, internom ili eksternom prijavom te obavještenjem javnosti.

Internom prijavom prijavilac će moći da obavijesti odgovorno lice o činjenicama na osnovu kojih sumnja da je izvršena ili planirana korupcija, na radu ili u vezi sa radom subjekta kojim odgovorna osoba rukovodi.

Eksternom prijavom prijavilac će moći da obavještava organe unutrašnjih poslova, tužilaštvo ili organizacije civilnog društva, koje se bave zaštitom ljudskih prava i borbom protiv korupcije o činjenicama na osnovu kojih sumnja da je izvršena ili planirana korupcija.

Obavještenjem javnosti prijavilac će istupom u javnost, putem medija, upotrebom društvenih mreža ili na drugi način, moći da obavještava javnost o činjenicama na osnovu kojih sumnja da je izvršena ili planirana korupcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti