Više od petnaest miliona KM ušteda na godišnjem nivou

21.12.2016. 08:04 / Izvor: SRNA
Više od petnaest miliona KM ušteda na godišnjem nivou

Cvijanović kaže kako je izuzetno dobra ponuda Vlade RS-a za obračun minulog rada od 0,3 i 0,4 odsto.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da bi korekcijom minulog rada od 0,3 odsto za zaposlene do 25 godina staža i od 0,5 odsto za one sa više od 25 godina ušteda u budžetu na godišnjem nivou bila veća od 15 miliona KM.

"Nije samo riječ o uštedama, nego i o drugačijem strukturisanju u našem budžetu, što znači da bi bila smanjenja potrošnja za ovu vrstu davanja, a povećanja za kapitalna ulaganja i sve što bi moglo da dovede do bolje ekonomske situacije i zapošljavanja", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sindikatima ponuđeno da se reorganizacijom škola može uštediti pet miliona KM koje bi bile ostavljene na raspolaganje prosvjeti, odnosno obezbijeđeno 200 do 300 KM za radnike.

"Na taj način bi bio neutralisan gubitak na platama po osnovu obračuna minulog rada. Druga važna činjenica jeste da se zbog ukidanja poreza na solidarnost briše namet na plate od 0,40 odsto", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Vlada Srpske u narednoj godini planira da uloži 6,6 miliona KM za izgradnju policijskog centra u Zalužanima kod Banjaluke, osam miliona KM za nabavku uniformi, te 13 miliona KM za nabavku novog sistema veze, što su značajna ulaganja.

Ona je ponovila da je bila izuzetno dobra ponuda Vlade Srpske za obračun minulog rada od 0,3 i 0,4 odsto.

"Mislim da su zakoni koje smo danas utvrdili dobri. Sindikati imaju pravo da protestuju, ali je to neprimjereno i ne postojni nikakva realna potreba za tako nečim", kaže Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se mora posvetiti pažnja ljudima koji rade u privredi, te da je osnovno radničko pravo da plata bude sigurna, uplaćeni porezi i doprinosi.

"Moramo razvijati principe solidarnosti i u svemu ovome nema ničeg dramatičnog", rekla je Cvijanovićeva.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović smatra da je legitimno pravo sindikata da u svim oblicima sindikalne borbe iznesu svoje ciljeve.

"Žao mi je što se nismo dogovorili, ali kada je riječ o korekcijama po strani će ostati sudije i tužioci kao ustavne kategorije. Pozivam ih da u budžetu svake institucije u kojoj rade ostave dio sredstava", rekao je Kasipović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti