Pandora i Boss: Podignute optužnice za višemilionski privredni kriminal

28.12.2016. 11:05 / Izvor: Akta.ba
Pandora i Boss: Podignute optužnice za višemilionski privredni kriminal

Nakon opsežne istrage, podignuta je optužnica protiv Anesa Sadikovića i još 12 fizičkih i pravnih osoba koje se terete za financijski kriminal .

Nakon opsežne istrage, podignuta je optužnica protiv Anesa Sadikovića i još 12 fizičkih i pravnih osoba koje se terete za financijski kriminal u iznosu većem od 8,5 miliona KM, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Nakon provedene temeljite i opsežne istrage u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Anesa  Sadikovića, rođenog 1976. godine u Prijepolju, Kasima Sadikovića, zvanog „Kaho“, rođenog 1952. godine u Prijepolju, Fadile Sadiković, rođene 1958. godine u Pljevljima, Adisa Sadikovića, rođenog 1980. godine u Prijepolju, Ismeta Sadikovića, zvanog „Bato“, rođenog 1964. godine u Prijepolju, Jasmina Kasumovića, zvanog „Jale“, rođenog 1976. godine u Prijepolju, Damira Sadikovića, rođenog 1975. godine u Prijepolju, Sabahudina Halilovića, zvanog „Sapko“, rođenog 1971. godine u Prijepolju, Hate Bešlagić, rođene 1950. godine u Doboju te pravnih osoba - preduzeća „Eko San“ d.o.o. Banja Luka, „Janus“ d.o.o. Brčko Distrikt BiH, „Sadiković Tours“ d.o.o. Sarajevo i „Bosnaexpres“ d.d. Doboj jug.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, od 2006. do 2012. godine, počinili niz kaznenih djela, vezanih za financijski kriminal, porezne utaje ili prevare, te pranje novca prilikom uvoza velikih količina i kamionskih isporuka tekstilne robe u BiH. Navedena roba uvožena je uz višestruko umanjene carinske i porezne dadžbine, čime su optuženi i s njima povezane osobe, ostvarivale nazakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 8,5 milijuna KM, a za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine, te time i svi građani naše zemlje.

Podizanjem optužnice u ovom predmetu, stekli su se uvjeti za procesuiranje ostalih osumnjičenih iz akcije „Pandora“.

"Javnost i građani, trebaju znati da se u predmetu protiv Anesa Sadikovića i drugih, radi o vrlo opsežnom predmetu, kaznenim djelima koja su počinjena u periodu od nekoliko godina, a dokazni materijal u ovom predmetu sadrži nekoliko desetina tisuća stranica i dokumenata, zbog čega je istraga u ovom predmetu bila dugotrajna i opsežna", ističe Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Optužnica i dokazni materijal upućeni su Sudu BiH na potvrđivanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti