Bh. inovatori vlasnici 282 zlatne medalje od ukupno 1.366 priznanja

03.01.2017. 08:24 / Izvor: Fena
Bh. inovatori vlasnici 282 zlatne medalje od ukupno 1.366 priznanja

Bosanskohercegovački inovatori uživaju veliki ugled na svjetskoj promotivnoj sceni tehničko-tehnološkog stvaralaštva.

Bosanskohercegovački inovatori uživaju veliki ugled na svjetskoj promotivnoj sceni tehničko-tehnološkog stvaralaštva, a članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) već godinama na različitim izložbama inovacija osvajaju medalje.

"Prvi put smo predstavili naše inovacije u jesen 1995. godine u Briselu i Nirnbergu, dok su trajali pregovori u Dejtonu. Otada smo izlagali, prosječno, u 10-ak gradova svake godine, što znači na oko 200 izložbi u periodu 1995-2016.",  rekao je u razgovoru za Fenu generalni sekretar AIBiH Husein Hujić.

Naglašava da broj izložbi ne treba poistovjetiti s brojem gradova.

"Naprimjer, u Nirnbergu smo, zaključno s ovom godinom, izlagali 21 put, u Parizu, Seulu, Zagrebu, Ženevi po 15-ak puta, itd", podvlači Hujić.

Prisjetivši se "ratnih" uspjeha u Briselu i Nirnbergu, navodi da je tada u Predsjedništvu BiH priređen prijem za inovatore-laureate iz Sarajeva. Ti uspjesi, i članstvo u Svjetskoj Federaciji inovatorskih organizacija (IFIA) tada su ocijenjeni kao nova priznanja države BiH na međunarodnom planu.

Govoreći o broju priznanja u periodu od 1995-2015. godine, Hujić je kazao da su bh. inovatori osvojili ukupno 1.366 priznanja. Osvojili su 282 zlatne medalje, 364 srebrenih te 358 bronzanih medalja, a vlasnici su i 102 specijalne nagrade.

Hujić navodi da je Savez inovatora BiH (Asocijacija od 2003.) primljen u IFIA-u tri-četiri mjeseca po osnivanju 1994. Izvode iz Statuta Saveza na engleskom i francuskom poslani su u IFIA u Ženevi s faksa Predsjedništva BiH.

"Generalna skupštine IFIA održana u Budimpešti već 1998. godine izabrala je predstavnika našeg udruženja u Izvršni komitet IFIA, na dvogodišnji mandat. Nakon toga je još četiri puta biran u IK IFIA, da bi 2010. bio imenovan za direktora IFIA 2012-14., a 2014. za generalnog direktora IFIA. Mandat je produžen do 2018. godine", potcrtao je Hujić.

Dva druga člana AIBiH su potpredsjednici Evropskog udruženja inovatora. BiH je, ističe on, jedina zemlja na svijetu koja ima tri predstavnika u vodećim organima svjetskog inovatorskog pokreta.

Što se tiče priznanja, Hujić izdvaja medalje marokanskog kralja Hasana II, pape Ivana-Pavla II, Svjetske organizacije za intelektalno vlasništvo, Ruske akademije nauka, ministarstava brojnih zemalja...

Asocijacija do danas ima oko 420 članova u 68 gradova BiH, od Kladuše i Dubice do Neuma i Trebinja, od Dinare do Save.

Hujić pojašnjava da se članom Udruženja postaje na vlastiti zahtjev, popunjavanjem pristupnice.

"Uvjet je da (novo)došli član ima patent, ili da je podnio zahtjev za priznanje patenta u BiH ili nekoj drugoj zemlji. Nema ni starosne ni mladosne granice. Neki inovatori učlanili su se u naše udruženje dok su bili osnovci", navodi Hujić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti