Hoće li Bihać napokon dobiti aerodrom?

09.01.2017. 08:18 / Izvor: Oslobođenje
Hoće li Bihać napokon dobiti aerodrom?

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić obećao je građanima da će ipak biti nešto od aerodroma, iako malo ko više može u to povjerovati.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić obećao je građanima da će ipak biti nešto od aerodroma, iako malo ko više može u to povjerovati.

Federalni premijer Fadil Novalić sutra i prekosutra će sa saradnicima boraviti u Bihaću, najavio je premijer USK-a Husein Rošić, a jedna od tema, kako je kazao, bit će i izgradnja Bihaćkog aerodroma. Međutim, Bišćani već odavno priču o aerodromu smatraju još jednom od prevara vladajućih funkcionera.

ODLUKE PARLAMENTA

Prije tačno godinu gradski oci su proglasili Bakira Izetbegovića počasnim građaninom Bihaća koji je tada trebao postaviti kamen temeljac za aerodrom. Međutim, kako su Krajišnici ponovo slagani za obećana novčana sredstva, čak je i bivši gradonačelnik Emdžad Galijašević tada poručio Izetbegoviću da, dok ne pošalju novce, neće pristupiti kamenu temeljcu.

Nakon godinu novi gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je htio da se revidira odluka o osnivanju aerodroma, međutim, premijer Rošić ga je odgovorio od toga jer bi izgradnja aerodroma ipak trebala da bude ove godine.

"Mi imamo obećanja i odluke koje su proširene na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Posjetom ove delegacije želimo da utvrdimo dinamiku, da u 2017. započnemo, a u 2018. i završimo značajan dio infrastrukture. Posjetićemo i gradonačelnika Bihaća da utvrdimo realne okvire te da izađemo u javnost da to prestane biti samo deklerativna priča. Ovaj kanton svakako zaslužuje jedan aerodrom i to većih gabarita nego što je to bilo zamišljeno, prije svega zbog turizma kao naše krucijalne grane privrede", kazao je Rošić.

SASTANAK DRŽAVNIKA

O aerodromu u Bihaću priča se već duže od deset godina. Bivši premijer USK-a i bivši gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača (SDP) tada je održao bilateralni sastanak državnika o ovoj temi, gdje su tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik BiH Bakir Izetbegović stajali iza ovog obećanja koje se ispostavilo kao lažno. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti