Saudijska Arabija traži posebne uslove za uvoz peradi

12.01.2017. 12:15 / Izvor: Akta.ba
Saudijska Arabija traži posebne uslove za uvoz peradi

U obavjesti je navedeno da se ne smije izolovati živa perad dok se ne dobije neophodna dozvola za izvoz u roku od 21 dan.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je obaviještena od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o proceduri izvoza peradi u Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

U obavijesti o zdrvastvenim kriterijima i potrebnoj dokumentaciji za izdavanje zvaničnih dokumenata za zemlje koje izvoze perad, a koju je dostavila Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, navodi se da Ministarstvo okoliša, vode i poljoprivrede Kraljevine Saudijske Arabije nalaže da se dostavi: zvanični dokument koji izdaju nadležne veterinarske službe u zemlji izvozniku koji potvrđuje da u području iz kojeg se izvozi nije zabilježena pričija gripa u posljednjih 12 mjeseci i zvanični dokument koji izdaju nadležne veterinarske službe u zemlji izvozniku koji potvrđuje da je ranč, odnosno mjesto iz kojeg se izvozi, pod veterinarsko-zdravstvenim nadzorom od strane nadležnih veterinarskih službi u zemlji izvozniku.

Takođe, treba imati u vidu, kako se navodi u obavijesti, da se ne smije izolovati živa perad dok se ne dobije neophodna dozvola za izvoz u roku od 21 dan. U slučaju da pošiljka stigne potrebno je da sadrži orginal spomenutih uvjerenja, kao i potvrdu o porijeklu i zdravstveno uvjerenje u kojem će biti pojašnjeni urađeni testovi među kojima je i test na ptičiju gripu, objavljeno je na sajtu Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti