Počinje zaštita jedinstvenog prostora rijeke Drine

22.02.2017. 14:53 / Izvor: Akta.ba
Počinje zaštita jedinstvenog prostora rijeke Drine

Upravljanje zaštićenim područjem Nacionalnog parka Drina, na godišnjem nivou, koštat će 200.000 KM.

Nacrtom zakona o Nacionalnom parku Drina,  koji je nakon usvajanja u Narodnoj skupštini RS-a,  dat na javnu raspravu planirana je zaštita ovog jedinstvenog područja, koje do sada nije uživalo statut zaštite. 

Upravljanje zaštićenim područjem Nacionalnog parka Drina, na godišnjem nivou, iznosit će 200.000 KM, navedeno je u Nacrtu ovog Zakona.

Iz Vlade Republike Srpske navode da će u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu donijeti akt kojim će se, za upravljanje nacionalnim parkom, osnovati Javna ustanova Nacionalni park Drina, a sredstva potrebna za osnivanje i početak rada javne ustanove će se planirati u proračunu, poštujući proceduru planiranja i donošenja dokumenta okvirnog proračuna i proračuna Republike Srpske za 2018. godinu.

Kako saznajemo prostornim planom Republike Srpske planirano je uspostavljanje Nacionalnog parka Drina, a nakon toga bi slijedio postupak uspostavljanja Rezervata biosfere "Drina", kog proglašava UNESCO.

Kako je nadavno istaknula ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić Nacionalni park Sutjeska i Nacionalni park Tara pokrenuli su inicijativu za projekat prekogranične saradnje "Očuvanje, unapređenje i promocija genofonda u Nacionalnim parkovima Sutjeska i Tara".

Ovo je i jedan korak ka realizaciji projekta 'Parkovi Dinarskog luka' čiji je osnovni cilj povezivanje svih parkova u regionu Dinarskog luka.

Podsjetimo, izuzetnoj vrijednosti ovog područja doprinosi prisustvo Pančićeve omorike (Picea omorika), koja je endemična  vrsta u BiH. Nekada je ova vrsta bila široko rasprostranjena u Europi, a danas se može naći samo na prostoru oko srednjeg toka Drine.

U BiH je rasprostranjena na području općina Rogatice, Srebrenice, Foče, Čajniča i Višegrada.

Najrazvijenije populacije Pančićeve omorike su prisutne na više lokaliteta (Gostilja, Stolac, Radomišlja, Žepa, Gvozna), a u Srbiji opstaje i raste na planini Tari gdje je zaštićena u okviru Nacionalnog parka Tara.

Osim biljnih posebno značajne endemske životinje vrste koje se mogu vidjeti na ovom prostorima su mrki medvjed, divokoza i suri orao.

Inače, cilj donošenja ovog zakona je zaštita prirodnog dobra, očuvanje i unapređivanje biološke i geološke raznovrsnosti, održivo korišćenje i upravljanje prirodnim resursima i dobrima, propisivanje mjera upravljanja i mjera zaštite, utvrđivanje i praćenje stanja u prirodi.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti