Skupština SBŽ-a usvojila Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih

21.03.2017. 08:06 / Izvor: Fena
Skupština SBŽ-a usvojila Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih

Planirana uspostava vijeća s ciljem sustavnog procjenjivanja koja su to deficitarna zanimanja na tržištu rada.

Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je jučer Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih, koji će, kako je kazala ministrica obrazovanja Katica Čerkez, omogućiti upravljanje i kontroliranje te oblasti, što do sada nije bilo moguće.

Čerkez je kazala da na području SBŽ-a djeluje nekoliko centara za obrazovanje odraslih, ali da do sada nije bilo mogućnosti njihovog stručnog nadzora, niti mogućnosti kontrole.

Govoreći o vremenu koje će biti potrebno odraslim osobama da završe osnovnu ili srednju školu te prekvalifikaciju, istaknula je da je za završetak osnovne škole potrebno minimalno dvije i pol godine, a dvije do tri godine za srednju školu.

"Ukoliko osoba starija od 15 godina nema osnovnu školu, nemoguće joj je za mjesec, dva ili tri dati svjedodžbu. Isto vrijedi i za srednju školu, a ne da nam se na terenu događa da netko stekne diplomu preko noći", kazala je ministrica, dodajući da će za prekvalifikaciju biti potrebno najmanje šest mjeseci.

Novina je, kako je istaknula, i uspostava vijeća s ciljem sustavnog procjenjivanja koja su to deficitarna zanimanja na tržištu rada, te organiziranja što kvalitetnijeg obrazovanja ili prekvalifikacije.

Skupština SBŽ-a prihvatila je i Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, a ministrica Čerkez je, tijekom obraćanja zastupnicima, istaknula kako je europski standard 90 posto djece u predškolskom obrazovanju.

"Nažalost, kod nas u SBŽ-u radi se o šest do deset posto djece", kazala je županijska ministrica, naglasivši da su brojne prednosti pravovremenog uključivanja djece u vrtiće već od šestog mjeseca života.

Kako je kazala, iako je u proračunu predviđeno 300 000 maraka kako bi prije polaska u osnovnu školu djeca imala socijalizaciju od barem 150 sati, to se neće moći realizirati jer je zakon kasnio, pa će primjena početi od naredne godine.

"Dakle, zakon obuhvaća djecu od šestog mjeseca pa do polaska u školu. Ove godine ćemo oko 2500 djece upisati u prvi razred i nažalost njihov broj sve je manji", istaknula je ona.

Kako je kazala, u sredinama u kojima nema dovoljno vrtića, tu djelatnost preuzet će škole koje su opremljene materijalom i namještajem prilagođenima za ovaj uzrast, dok će osnivanje predškolskih ustanova biti omogućeno i pravnim i fizičkim osobama.

      

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti