Uz pomoć partnerstva u Konjicu otvoreno 90 radnih mjesta

29.03.2017. 18:36 / Izvor: Akta.ba

Na ovaj način Konjic je dokazao da se samo zajedničkim snagama, radom može postići više i biti ispred drugih u Bosni i Hercegovini.

U 2016. godini u Konjicu je putem projekta koji je imao za cilj obuku i zapošljavanje radne snage posao dobilo 90 osoba. Na ovaj način Konjic je dokazao da se samo zajedničkim snagama, radom može postići više i biti ispred drugih u Bosni i Hercegovini. Udružili su javne i privatne snage i otišli korak dalje, a svoje rezultate javnosti su predstavili danas.

Direktorica Agencije "Prvi Korak" Ajla Greda za poslovni portal Akta.ba kaže kako su uz jedan sistematičan pristupu riješili složenene problema na tržištu rada.

Naime, Agencija "Prvi korak" je u proteklom periodu za firme SurTerc - Eurosjaj, Rukotvorine i Kristal Komerc iz Konjica, a koje su iskazale interes za radnom snagom sa specifičnim znanjima i vještinama uradila obuke.

"Navedene obuke odnosile su se na zanimanje galvanizer koju je pohađalo 70 kandidata. Od ovog broja njih 50 po završetku projekta zaposleno je u SurTecu", kaže Greda, pojašnjavajući kako je u okviru projekta i za firmu Rukotvorine izvršena obuka kandidata za ručnu i mašinsku obradu drveta. "Obuku je pohađalo 16 kandidata, a njih 15 zaposleno je u ovoj firmi. Obuka je urađena i za firmu Kristal Komerc za zanimanje stolar za PVC stolariju, bravar i staklar. Obuku je pohađalo 36 kandidata, a njih 25 je zaposleno u ovom preduzeću."

S obzirom da su ovo preduzeća koja su proizvodno orijentisana i koja predstavljaju nosioce privrednog razvoja na području općine Konjic Ajla smatra da su upravo oni doprinijeli unapređenju njihovih ljudskih resursa, tehničkih kapaciteta i poboljšanju života na području općine Konjic.

Ovaj model saradnje se pokazao veoma efikasnim tako da i u narednom periodu planiraju nove projekte.

"Planirani su projekti za firmu DIV  d.o.o. Sarajevo koja ima podružnicu na području općine Konjic gdje i planira pokrenuti proizvodnju. Iskazali su potrebu za obukom  60 kandidata od čega će 50 biti zaposleno u ovoj firmi, Štanceraj New Company d.o.o planira da zaposli varioce. Planirana je obuka 10 kandidata, od čega će šest dobiti posao u ovoj firmi", kazala je Greda.

Pored ove dvije firme SurTec - Eurosjaj nastavlja kontinuitet svog razvoja i ima potrebu za novom radnom snagom, odnosno galvanizerima, odnosno njih 40, od čega će 30 biti zaposleno u ovom preduzeću.

Jasmin Badžak, direktor firme SurTec – Eurosjaj i predsjednik Privrednika općine Konjic kaže kako je SurTec jedna od firmi koja je učestvovala u ovom projektu i od 70 kandidata koji su prošli obuku 55 je zaposleno upravo ovdje.

Posebnu zahvalnost iskazao je općinskim, kantonalnim i federalnim nivoima vlasti koji su se pokazali kao dobri partneri u ovome projektu.

Napominje kako se u Konjicu napravio jedan pozitivan poslovni ambijent gdje se naročito u metalnom sektoru očekuju velike investicije.

Inače, sama realizacija navedenog projekta ne bi bila moguća bez podrške Federalnog zavoda za zapošljavanje, Vlade HNK, Općine Konjic, preduzeća SurTec – Eurosjaj d.o.o. Konjic, Kristal Komerca, Rukotvorina, USAID Sida GOLD Projekta i Agencije Prvi korak.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti