Opština sa najmanjom nezaposlenosti: Do kraja godine nova radna mjesta

03.04.2017. 12:33 / Izvor: Akta.ba
Opština sa najmanjom nezaposlenosti: Do kraja godine nova radna mjesta

Kotor Varoš, jedna je od tri opštine u Republici Srpskoj koja ima najmanju stopu nezaposlenosti. Svi radno sposobni u ovoj opštini rade.

Kotor Varoš, jedna je od tri opštine u Republici Srpskoj koja ima najmanju stopu nezaposlenosti. Svi radno sposobni u ovoj opštini rade, tako da poslodavci koji rade na novim investicijama, traže i radnika više u okolnim mjestima. Da je to zaista moguće u BiH potvrdio je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba načelnik Opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan. Kaže kako privatni sektor radi na novim investicijama. Grade se nove fabrike i očekuju nova zapošljavanja koja će do kraja godine dostići broj od 750.

INVESTICIJE I RADNA MJESTA

"Fabrika 'Sportek' koja zapošljava 2.000 radnika gradi halu u kojoj će do kraja godine zaposlenje dobiti još 500 radnika. Dermal koji ima 500 zaposlenih završava izgradnju fabrike, ubacuju mašine i treba da zaposle još 150 radnika. Firme iz mašinske industrije Sim Technik i Mehaničke Konstrukcije rade na izradi hala i očekujemo da će i ovdje određeni broj ljudi biti zaposlen", kaže Sakan, napominjući kako su sve ove firme nosioci razvoja ovoga kraja.

Inače, rukovodstvo Fabrike mašinskih proizvoda "SimTechnik" koje je osnovano 2007. godine i zapošljava 230 radnika planira da do sredine ove godine uloži oko milion eura za nabavku savremene opreme visokog kvaliteta za izradu mašinskih dijelova. Također, nedavno su stavili u funkciju i novi proizvodni pogon koji se prostire na površini od tri hiljade metara kvadratnih, a u toku je izgradnja nove hale za skladištenje robe na površini od 600 metara kvadratnih.

Direktor firme Ivo Marić ističe da su konstantna ulaganja neophodna da bi zadržali imidž pouzdanog partnera za sve korisnike usluga.

"Naše preduzeće je, uz još nekoliko privrednih subjekata, zaslužno što je Kotor Varoš jedna od rijetkih opština u BiH sa suficitom u izvozu. Početkom godine smo zaposlili 15 novih radnika, uložili smo znatna sredstva u novu opremu, a imamo potrebu da zaposlimo još 15 radnika do sredine ove godine", kaže Marić.

Svoje proizvode plasiraju na njemačko tržište. "Preduzeće je koncipirano na izradi mašinskih dijelova u pojedinačnoj i maloserijskoj proizvodnji. Tokom poslovanja sprovode se visoki zahtjevi kvaliteta, uz primjenu znanja u svim fazama procesa rada", naglašava Marić.

U "Sim tehniku" posebnu pažnju posvećuju angažovanju stručnog kadra koji se permanentno usavršava, a dobra iskustva imaju sa učenicima Srednjoškolskog centra u Kotor Varošu koji redovno dolaze na praksu.

"Potencijalni partneri iz inostranstva će lakše uspostaviti saradnju sa našim preduzećem ukoliko vide sa kakvim stručnim kadrom raspolažemo", kaže Marić.

NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Inače, u ovome kraju  zaposleno je 5.200 osoba, dok je njih od 2.000- 2.500 na Zavodu za zapošljavanje. Uglavnom radi se o osobama preko 50 godina starosti i koji koriste neke druge privilegije ili nisu zainteresovani za posao jer su fakultetski obrazovani.

"Ko želi da dobije posao u ovim fabrikama ne treba mu posebna intervencija, prijavi se, čeka i dobije posao", pojašnjava Sakan, dodajući kako je ovaj kraj od ranije poznat po obućarskoj tradicije, tako da nije bilo teško nastaviti stare puteve.

Problem sa kojim se trenutno susreću je nedostatak radne snage, jer su svu koja je bila na raspolaganju u ovoj opštini iscrpili.

"Iako u sektoru obućarstva i kožarstva ima 2.500 zaposlenih i stalno raste potreba za novim kadrovima u Srednoj školi u Kotor Varoši već deset godina nema obućarske struka. Tako da od ove godine ide jedno odjeljenje obućara i mašinskih tehničara", kaže Sakan, pojašnjavajući kako je samo prošle godine firma Sim Technik  zaposlila kompletno odjeljenje mašinskih tehničara koji su u ovoj firmi obavljali praksu.

PROJEKTI 

U opštini se radi i na drugim projektima koji su od velike važnosti za zdravlje građana. U rekostrukciju postojećeg doma zdravlja će biti investirano 350.000 KM. Sredstva su osigurana putem Svjetske banke, Ministarstva zdravstva i Opštine Kotor Varoš. U okviru projekta radi se zamjena krova, stolarije, fasade i mokrih čvorova.

"Druga velika investicija na kojoj radi Opština je izgradnja zgrade Hitne pomoći čija je vrijednost jedan milion maraka. Radi se o donaciji iz Azerbejdžana​. Projekat će biti završen do kraja godine. Izvođač radova je firma Dekol d.o.o. Kotor Varoš", istaknuo je Sakan.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti