Započeo proces osnivanja prvog penzijskog dobrovoljnog fonda u RS

07.04.2017. 09:25 / Izvor: Nezavisne novine
Započeo proces osnivanja prvog penzijskog dobrovoljnog fonda u RS

Ukupan osnivački kapital će iznositi 4,4 miliona KM, dok je zakonski minimum za osnivanje takvog društva dva miliona KM.

Osnivačka sjednica Skupštine akcionara Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom održana je juče u Banjaluci, čime je započeo proces osnivanja prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Na osnivačkoj sjednici Skupštine akcionara usvojeni su interni akti i odluke koji su neophodni kako bi se Agenciji za osiguranje Republike Srpske podnio zahtjev za izdavanje dozvole za rad.

Ukupan osnivački kapital će iznositi 4,4 miliona KM, dok je zakonski minimum za osnivanje društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom dva miliona KM.

Osnivački ulog je uplaćen od strane Penzijskog rezervnog fonda (PREF) Republike Srpske i Skupne pokojninske družbe, najvećeg društva za upravljanje penzijskim fondovima u Sloveniji, dok u skladu s procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za osiguranje RS, EBRD namjerava izvršiti dokapitalizaciju Društva za upravljanje.

"Očekuje se da će u narednih nekoliko mjeseci nadležni organi izdati sve neophodne dozvole za rad Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda", navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju osnivači.

Dodaju kako su u posljednjih nekoliko mjeseci zajedno sa slovenačkim društvom usaglasili sve detalje s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, u vezi s upravljanjem i poslovanjem novoosnovanog društva.

Dogovoreno je i da će direktor društva nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za osiguranje biti Tomaž Završnik, iz Skupne pokojninske družbe u Ljubljani, a izvršni direktor Gordana Drobnjak, sadašnji izvršni direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom.

Inače, nakon procesa osnivanja, prvi put će biti omogućena štednja kroz dobrovoljne penzijske fondove, a koji u najrazvijenijim državama svijeta imaju dogogodišnju tradiciju.

"Očekujemo da će odgovorni poslodavci i radnici prepoznati interes da uplaćuju doprinose u dobrovoljni penzijski fond, kako bi se pored penzije iz državnog Fonda PIO, ostvarila dodatna penzija po osnovu štednje u dobrovoljnom penzijskom fondu", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Inače, o dobrovoljnom penzijskom fondu pričalo se u posljednjih nekoliko godina, a njegovo osnivanje predviđeno je i Reformskom agendom Bosne i Hercegovine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti