Predsjedništvo BiH na tenderu tražilo automobil za prevoz djece

22.04.2017. 12:23 / Izvor: BIRN
Predsjedništvo BiH na tenderu tražilo automobil za prevoz djece

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog auta, a jedan od uslova bio je da auto ima pripremu za montažu dječije sjedalice.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog auta, a jedan od uslova bio je da auto ima pripremu za montažu dječije sjedalice i sisteme za dolazak i odlazak od kuće.

Ovaj auto je jedan u nizu koje Predsjedništvo BiH nabavlja u posljednjih godinu dana a koji će vozni park približiti brojci 40. Cijena auta s porezom je 60.000 maraka i spada u višu srednju klasu automobila po državnom pravilniku o kupovini službenih automobila, piše detektor.ba.

Nejasno je ko će u Predsjedništvu BiH koristiti ovaj auto jer je, po Pravilniku o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, viša srednja klasa vozila, u kojoj su auti između 50.000 i 100.000 maraka, namijenjena isključivo ministrima u Vijeću ministara, predsjednicima Ustavnog suda i Suda BiH te glavnom državnom tužiocu.

Pravilnik također zahtijeva primjenu Zakona o javnim nabavkama kod kupovine auta a ovaj zakon izričito zabranjuje opisivanje auta na način da uslove ispunjava samo jedan model ili jedan proizvođač.Specifikacije automobila u tenderskoj dokumentaciji u ovom slučaju su kopirane iz kataloga za “Škodu Superb”. Minimalna visina, širina, dužina i međuosovinsko rastojanje auta identični su podacima u katalogu za model “Superb”, kao i zapremina prtljažnika.

Predsjedništvo je raspisalo tender u kojem su tražili auto isključivo s aluminijskim felgama “stratos”, što odgovara ponudi opreme “style” za “Škodu Superb” kao i radio “bolero”, što je naziv radija koji “Škoda” nudi za modele “Superb” i “Octavia”.

Stručnjak za javne nabavke Igor Vukajlović iz Udruženja “Tender” je objasnio da nazivi proizvoda koji se nabavljaju nisu dozvoljeni.“To je naziv koji upućuje na konkretnog proizvođača i na konkretan auto – to se ne smije raditi i to je tipična diskriminacija drugih proizvođača, što nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama”, kazao je Vukajlović.

Za Predsjedništvo BiH je, sudeći prema opisu službenog auta koji su tražili, bilo jako važno da ono ima pomoć kod paljenja i gašenja svjetala pri dolasku kući i odlasku od kuće, “Škodin” takozvani “light assistant”, s opcijama “coming home” i “leaving home”.

Jedna od traženih stavki je i “električno otvaranje i zatvaranje prtljažnika – bezvirtual pedal”, funkciju koju “Škoda” najčešće reklamira preko glumaca koji, s punim rukama robe s pijace, stopalom aktiviraju senzor ispod auta koji otvara prtljažnik.

Još jedna od stavki koju niko ne očekuje kao uslov za kupovinu službenog auta jeste “‘isofix’ priprema za dječija sjedala nazad”.Vukajlović je objasnio da je “sa stanovišta Zakona o javnim nabavkama i to uredno jer su oni procijenili da njima to treba”.“Sad se stvarno radi o pitanju morala – zbog čega će tebi ‘isofix’, hoćeš li ti voziti neku djecu?”, kazao je Vukajlović.

Predsjedništvo BiH do trenutka pisanja ovog teksta nije odgovorilo na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kome se auto kupuje, čija djeca će se prevoziti u njemu i zašto je, protivno Zakonu o javnim nabavkama, u specifikaciji opisan jedan model auta.

Nakon upita BIRN-a BiH, Predsjedništvo je 20. aprila izmijenilo tendersku dokumentaciju.U dokumentu javnih nabavki Predsjedništvo je iz specifikacije izbacilo naziv radija “bolero” i sada se traži samo radio sa osam zvučnika. Specifikacije veličine auta koje opisuju “Superb” i dalje su ostale iste.

Iz opisa je izbačena i priprema za dječiju sjedalicu kao i pomoć pri dolasku kući i odlasku od kuće, ali je u specifikacijama i dalje tačan opis guma “stratos” koje nudi “Škoda” i elektroničko otvaranje prtljažnika.Produžen je i rok dostavljanja ponuda i nije 4. nego 12. maj.

Vukajlović, kako je rekao, iz dugogodišnjeg iskustva smatra da se ova greška “sigurno nije desila slučajno”, posebno ne u Predsjedništvu.“To je napisao neko ko se jako dobro razumije u nabavke, s ciljem favorizovanja nekog proizvođača”, istaknuo je Vukajlović, objasnivši da opisi auta trebaju biti što fleksibilniji.

“Da ti neko ne kaže, ako su oni stavili međuosovinski raspon minimum četiri metra, zbog čega ne može 3,95 m, šta im znači tih pet centimetara, za to moraju imati neko objašnjenje”, rekao je Vukajlović. Predsjedništvo BiH ima 34 službena vozila i 14 vozača, podaci su iz posljednjeg dostupnog izvještaja revizora. Troškovi upotrebe i održavanja auta godišnje iznose oko 350.000 maraka, piše detektor.ba.

Članovi Predsjedništva, šefovi njihovih ureda, glavni sekretar i dva zamjenika glavnog sekretara imaju pravo na korištenje auta 24 sata dnevno.U toku 2017. godine ova institucija planira potrošiti 200.000 maraka na nabavku novih auta.BIRN BiH nedavno je pisao o sličnom slučaju nabavke auta za OpštinuBanovići u kojoj se traži također isključivo “Volkswagen Passat”. Obje nabavke su i dalje otvorene. U Banovićima nisu mijenjali tendersku dokumentaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti