Poslat zahtjev u vezi sa statusom Bare Tišina

08.05.2017. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Poslat zahtjev u vezi sa statusom Bare Tišina

Prije nekoliko mjeseci Društvo je uputilo inicijativu Skupštini opštine Šamac da pokrene postupak pravne zaštite cijelog kompleksa Tišina.

Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslјeđa trebalo bi da se izjasni o zaklјučku koji mu je Skupština opština Šamac poslala u vezi sa zaštitom područja bare Tišina, rekao je načelnik ove opštine Đorđe Milićević.

Milićević je naveo da zahtjev da područje bare Tišina bude zaštićeno ima podršku lokalne uprave i odbornika Skupštine.

Predsjednik Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Jovica Sjenčić kaže da je navedeno područje prepoznatlјivo u cijeloj Posavini, te da je riječ o jedinoj kontinentalnoj bari u Republici Srpskoj.

Sjenčić je istakao da je Društvo prije nekoliko mjeseci uputilo inicijativu Skupštini opštine Šamac da pokrene postupak pravne zaštite cijelog kompleksa Tišina.

On je naglasio da je 2015. i 2016. godine Društvo sprovodilo projekat uređenja i zaštite navedenog područja.

"Ovo bi bilo prvo zaštićeno područje koje je izglasala lokalna zajednica i pozitivan primjer i ohrabrenje drugim opštinama da učine isto, s obzirom na to da neke preporuke sa nacionalnog i međunarodnog nivoa pokazuju da Srpska ima 15 odsto teritorije sa potencijalnim zaštićenim prirodnim područjem", dodao je Sjenčić.

Đuro Ivanović iz Savjeta Mjesne zajednice Grebnice rekao je da su mještani prije sedam godina prepoznali ovaj perspektivni projekat i počeli sa inicijativom da bara bude zaštićena.

Ivanović je naveo da bi njena zaštita omogućila promovisanje turističke destinacije, što bi bio „preporod“ za mjesno stanovništvo.

"Bio bi uređen kompletan teren, otvorila bi se mogućnost i za nekoliko radnih mjesta, a mještani bi imali priliku da uživaju, rekreiraju se“, kaže Ivanović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti