Mikrokreditni sektor u bh. ekonomiju do sada plasirao 8 milijardi KM

24.05.2017. 18:00 / Izvor: Akta.ba
Mikrokreditni sektor u bh. ekonomiju do sada plasirao 8 milijardi KM
OTVORI GALERIJU

Mikrokreditni sektor je do sada imao značajnu ulogu u razvoju cjelokupne bh. ekonomije, kazao je Senad Sofić, guverner Centralne banke BiH.

Mikrokreditni sektor je odigrao značajnu ulogu u stabilizaciji i razvoju bh. ekonomije, istaknuto je na otvaranju dvadesete godišnje konferencije Mikrofinansijskog centra za Europu i centralnu Aziju (MFC) .

BiH je ovim postala domaćin obilježavanja dvadesetogodišnjice postavljanja temelja mikrofinanciranju Europi i cijelome svijetu kao i BiH.

Konferenciju je otvorio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je kazao da je mikrofinancijski sektor igrao veoma značajnu ulogu u financiranju obiteljskih kompanija, osobito u onom, za financiranje kritičnom, poratnom vremenu.

Dodao je da je to tada za ovo tržište bio ekspertiment jer do tada nismo imali takvu vrstu podrške komapnijama. "Pokazalo se da su mikrokreditne organizacije bile izuzetno efikasne upravo u tim godinama poslije rata kada je trebalo da se ljudi vrate normalnom životu. Ove organizacije i u vremenu koje je pred nama imaju dosta šansi za razvoj. BiH u ovoj oblasti ima pozitivna iskustva koja može podijeliti sa drugim zemljama u svijetu", naveo je Ivanić.  

Senad Sofić, guverner Centralne banke BiH, istaknuo je da mikrokreditni sektor do sada imao značajnu ulogu u razvoju cjelokupne bh. ekonomije.

"Činjenica da je do sada ovaj sektor u bh. ekonomiju plasirao 8 milijardi KM, osobito u kreditiranje onih klijenata koji nisu mogli tako lako da doću do sredstava za svoju poduzetničku aktivnost, govori o važnosti ovog sektora", naveo je Softić.

Dodao je da je sredstva mikrokredita koristilo 1,2 milijuna klijenata.

Koliko je to utjecalo na pozitivne aktivnosti pokazuje i podatak da oko 90 posto zaposlenih radi u malim i srednjim poduzećima u BiH.

Cristian Jurma, predsjednik MFC Rumunija, kaže da i oni slave 20 godina postojanja te da su za vrijeme svog djelovanja doprinijeli razvoju ovog sektora. "Slijedli smo nove trendove u ovom sektoru i prilagođavali se. To će biti naša agenda za budućnost. Mislim također, da kolege iz BH mogu biti ponosni na ono što su postigli do sada", kazao je Jurma.

Elvira Leftig, predstavnica kompanije Finance in Motion, kaže da mikrofinaciranje nije samo pozajmljivanje novca. Smatra  da ovaj sektor može pomoći u rješavanju problema nezaposlenosti, prenosa znanja i pomoći u razvoju poduzetništva. Navodi da se veliki napori ulažu, također, da se financiranje učini odgovornim i pristupačnim.

Nejra Nalić, direktorica MFK MI BOSPO, kaže da su oni, zajedno sa osam drugih organizacija, bili inicijatori da se ova konferencija održi u Sarajevu. 

Navodi da je sektor nakon određenih problema postigao stabilnost. "Godina 2016. je za 9 mikrokreditnih organizacija bila dobra godina. Sinergija između nas i naših klijenata je još tu", kazala je Nalić.  

Na konferenciji od 24. do 26. svibnja/maja sudjeluju predstavnici više od stotinu organizacija i institucija iz cijelog svijeta - renomirani svjetski i domaći stručnjaci, nekoliko osnivača ideje mikrokreditiranja u svijetu, predstavnici velikih financijskih i razvojnih institucija, kao i mikrokreditnih organizacija i institucija iz cijelog svijeta, uključujući  i devet mikrokreditnih organizacija iz BiH, koje su ujedno i domaćini ove konferencije.

MFC okuplja 104 organizacije, finansijske i razvojne institucije iz 33 zemlje Europe i centralne Azije, kao i članice iz Sjedinjenih Američkih Država. To uključuje i 77 mikrokreditnih organizacija i institucija iz ovih zemalja.

Domaćini konferencije su mikrokreditne organizacije: Mikrofin, Mikroaldi, Eki, Mi-Bospo, Lider, Mikra, Partner, Lok i Sunrise.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti