Predstavnici drvnog sektora na profesionalnoj obuci u Švicarskoj

01.06.2017. 08:49 / Izvor: Akta.ba

Program je certificiran od strane Univerziteta primjenjenih nauka u Bernu,Švicarska.

U Bielu, Švicarska 28.05.2017. godine je počeo novi modul edukacije namjenjen top i srednjem menadžmentu drvnog sektora BiH u okviru 2. ciklusa naprednih studija: „Razvoj liderstva i stručnih vještina u industriji namještaja i prerade drveta".

Polaznici su predstavnici renomiranih BH komapnija poput: Ećo Company, Standard Prnjavor AD, Prevent, Milinković Drvna galenterija, Productccop Laktaši, Dacomet, Ammaro, Normativ, Nirbo, Targer, Rizba i predstavnici obrazovnih institucija.

U dvije sedmice intenzivne nastave, polaznici obuke će se upoznati sa različitim temama poput: tehnologija i inovacije u industriji namještaja, istraživanje i razvoj, bezbjednost na radu, kalkulacije, testiranje proizvoda, pozicioniranje obrazovnih institucija, kvalitet obuka, E-learning, te će posjetiti renomirane švicarske kompanije iz drvnig sektora.

Obuka je sastavni dio Programa „Prilika Plus“, podržanog od strane Švicarske konfederacije preko Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini. Program implementira Centar za razvoj i saradnju Univerziteta primjenjenih nauka u Bernu, Švicarska u saradnji sa trening centrom „Format“, BiH.

Kurt Wuethrich, profesor sa Univerziteta primjenjenih nauka i glavni menadžer za implementaciju LSDT obuke u BiH je izjavio da ova obuka ima osnovni cilj da unaprijedi srednji menadžment kompanija drvnog sektora u regiji, tj. da pomogne u pomirenju razdora između višeg menadžmenta i operativne snage svake kompanije. Drugi cilj je prenos znanja i mogućnost da sadašnji polaznici budu budući predavači treninga. Posebno je istakao da prednost ovog treninga je praktičnost i aplikativnost znanja zasnovanih na internacionalnim standardima, naročito evropskim i američkim.

Miljana Denić, polaznica obuke i uposlenica kompanije Standard Furniture Serbia je izjavila da je modul u Svicarskoj jako interesantan i koristan za osobe koje rade u drvnom sektoru. "Prolazi se kroz različite teme, koje su u potpunosti primjenjive u našem svakodnevnom radu. Interesantno je vidjeti kako oni generalno razvijaju drvni sektor u Švicarskoj", izjavila je.

Cilj je da se svake godine osposobi minimalno petpolaznika za buduće predavače, koji u konačnici nakon završetka projekta, treba da preuzmu vođenje nastave po švicarskom modelu. Ove godine je odabrano šest kandidata, koji nakon završetka modula u Švicarskoj ostaju na dodatnoj edukaciji za trenere.

Program je certificiran od strane Univerziteta primjenjenih nauka u Bernu,Švicarska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti