Inferiorna pozicija BiH u energetskom sektoru uskoro će biti prošlost

11.06.2017. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Inferiorna pozicija BiH u energetskom sektoru uskoro će biti prošlost

U svom obraćanju ministar Šarović je naglasio da  Bosna i Hercegovini trenutno radi na cjelokupnoj strategiji svog energetskog sektora.

"Naše mjesto je mjesto energetskog lidera u regionu, ukoliko reformišemo zakonodavstvo, prilagodimo ga evropskim standardima i pametno iskoristimo šanse koje nam se nude",  istakao je jučer u Beču ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović učestvujući na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji i forumu o održivosti zemalja članica energetske zajednice.

U svom obraćanju ministar Šarović je naglasio da  Bosna i Hercegovini trenutno radi na cjelokupnoj strategiji svog energetskog sektora, koja će utrti put snažne energetske tranzicije zemlje i podstaći razvoj čiste energije i enegetske efikasnosti. „Vjerujem da će poslije Samita za Zapadni Balkan u Trstu 12. jula,  inferiorna pozicija Bosne i Hercegovine u odnosu na ostale članice energetske zajednice, postati prošlost“, istakao je ministar Šarović.

Najviše pažnje, pred održavanje Samita u Trstu, ministri su posvetili implementaciji pariškog sporazuma o enegetkskoj efikasnosti i izmjeni ugovora o uspostavi energetske zajednice, kojoj će uskoro biti dodata legislativa iz oblasti klimatskih promjena i životne sredine. Ministarskom skupu u Beču prisustvuje i Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti